«TERRITORI OLIBA» PROGRAMA UNA VINTENA D’ACTIVITATS AMB LES BÈSTIES COM A PROTAGONISTES

Complementen i porten al territori l’exposició que fins al desembre es pot veure al MEV, Museu d’Art Medieval

 

També inclou caminades, visites, tallers, concerts…

 

«Territori Oliba», l’agenda d’activitats de descoberta i coneixement del paisatge impulsada per l’agrupació de monuments Cases d’Oliba i pel projecte de senderisme i turisme Camí Oliba, arriba a la seva segona edició. La programació cultural de 2023 torna a expandir-se arreu del territori marcat per la petjada del bisbe i abat Oliba, prenent enguany com a eix temàtic el món de les bèsties, coincidint amb la gran exposició temporal que es pot veure al MEV, Museu d’Art Medieval de Vic (Osona). L’objectiu és vertebrar una oferta atractiva,  amb actes per a tots els públics, en aquests espais patrimonials d’origen medieval, tots ells considerats Béns Culturals d’Interès Nacional. A més de les visites amb la fauna i els éssers mitològics com a protagonistes, la programació també inclou activitats temàtiques, caminades, concerts o tallers.

 

Els equipaments i projectes que formen el «Territori Oliba» s’han volgut sumar, amb algunes de les seves activitats culturals, a l’exposició temporal programada pel Museu Episcopal de Vic (MEV) anomenada “Bèsties. Els animals en l’art medieval del MEV”. Així, a tall d’exemple, la Seu de Manresa (Bages) farà una recerca d’animals que es poden veure representants en diferents punts de la basílica (3 de juny), el Monestir de l’Estany (Moianès) oferirà fins a setembre cinc visites per explicar la presència de bèsties i la seva simbologia al seu espectacular claustre romànic (17 de juny, 15 de juliol, 19 d’agost i 16 de setembre), la Catedral de Vic (Osona) també mostrarà el bestiari que té representant en diferents dependències (30 de setembre) i el Monestir de Ripoll (Ripollès) explicarà els centaures, dracs, sirenes, lleons… que es poden veure a les seves parets (6 de desembre i 9 de desembre).

 

Aquestes activitats se sumaran al seguit de propostes programades pel MEV en el marc de l’exposició, com ara visites guiades i conferències (consulteu programa complet a l’agenda d’actes).  El passat dissabte 13 de maig es va fer una activitat prèvia: una sortida familiar per l’entorn del Monestir de Sant Pere de Casserres (Osona) per conèixer bèsties, bestioles, flors… tot descobrint llegendes o enigmes.

 

UN PROGRAMA EXTENS D’ACTIVITATS

Més enllà de les activitats relacionades amb les bèsties, la programació del “Territori Oliba” cobrirà moltes altres temàtiques. El Camí Oliba proposa dues caminades per dos dels seus trams. La primera anirà de Cantonigròs a Tavertet (10 de juny) i la segona de Sant Pau de Segúries a Camprodon (12 de novembre). La Seu de Manresa programa aquest juliol una nova edició de les visites vespertines «Capvespres a la Seu de Manresa» (6,14,20 i 28 de juliol). El Monestir de L’Estany torna a oferir aquest estiu tres visites per conèixer les històries del seu claustre sota la llum d’una espelma (28 de juliol, 26 d’agost i 23 de setembre). El Monestir de Sant Pere de Casserres ha previst dues activitats musicals dins de «Territori Oliba» com són els concerts d’òpera «La mort és vida» (17 de setembre) i l’actuació d’Ora Ensemble amb «The rest silence» (5 de novembre). La Catedral de Vic oferirà un taller familiar per aprendre a fer caplletres, la lletra majúscula inicial del primer mot d’un text, llibre, capítol, paràgraf (7 d’octubre) i una visita, organitzada conjuntament amb Catalonia Sacra, al restaurat claustre gòtic (23 de setembre). El Monestir de Santa Maria de Ripoll hi proposa una visita per conèixer sobre el bandolerisme i les lluites pel poder (26 de juliol) i el Monestir de Sant Joan de les Abadesses programa un concert musical a benefici de Càritas (data a determinar).

 

Cases d’Oliba és una proposta cultural del Bisbat de Vic per tal de posar en valor el seu patrimoni cultural d’una manera coordinada, promocionant i facilitant la visita, oferint activitats culturals i fent visibles unes realitats històriques a vegades poc conegudes. Formen el projecte els monestirs de Sant Joan de les Abadesses, Santa Maria de Ripoll, Santa Maria de l’Estany i Sant Pere de Casserres, la  Seu de Manresa, la Catedral de Vic i el Museu Episcopal de Vic.

 

El Camí Oliba és una iniciativa de l’associació rutes del Romànic que promou i donar a conèixer els valors artístics i culturals del romànic de les comarques del Ripollès, Moianès, Osona i  Bages. Entre les seves iniciatives hi ha un sender que uneix les diferents comarques amb el bisbe i Abat Oliba com a fil conductor.

 

Consulta totes les propostes aquí: https://www.camioliba.cat/territori2023/ 

X