CAMINADES I VISITES GUIADES 2023

Us presentem una nova edició de «Territori Oliba», l’agenda d’activitats de descoberta i coneixement del paisatge impulsada per Cases d’Oliba i Camí Oliba. La programació de 2023 torna a expandir-se arreu d’un territori marcat per la petjada del bisbe i abat Oliba. L’eix temàtic de la segona edició són les bèsties, coincidint amb l’exposició que es pot veure al MEV, Museu d’Art Medieval de Vic. Fins al desembre us proposem una trentena de visites guiades, tallers, caminades, concerts…

Es tracta d’una proposta impulsada per l’Associació Ruta del Romànic-Camí Oliba i el Bisbat de Vic-Cases d’Oliba.

ACTIVITAT FAMILIAR

Dia: 13 de maig de 2022
Lloc: Monestir de Sant Pere de Casserres

BÈSTIES, BESTIOLES I FLORS A SANT PERE DE CASSERRES

Monestir de Sant Pere de Casserres

Una proposta participativa que ens permetran conèixer bones pràctiques en l’entorn natural, el medi físic, la geologia, les plantes aromàtiques i remeieres, els vertebrats, els invertebrats i les aus..

Sant Pere de Casserres

VISITA FAMILIAR + TALLER

Activitat Visita familiar + taller
Data i hora 
Dissabte 3 de juny de 2023 a les 11h
Preu 7€ entrada general / 5€ entrada reduïda (menors de 16 anys).

A LA RECERCA DE LES BÈSTIES DE LA SEU

Basílica de Santa Maria de la Seu de Manresa

“Hic sunt dracones” (“Aquí hi ha dracs”) deien els antics mapes, però, des de sempre, bèsties de tota mena han conviscut amb nosaltres: des d’animals domèstics fins a éssers mitològics. En el pensament de l’edat mitjana, cada bèstia tenia el seu propi sentit i funció. Us atreviu a buscar-los entre les parets de la Seu i a descobrir el seu significat? En aquesta visita anirem a la recerca dels diferents éssers que habiten la basílica i podrem crear la nostra pròpia bèstia amb un taller de modelatge amb pasta d’assecatge a l’aire.
Recomanada a partir de 7 anys. 

activitat Seu

VISITA GUIADA

Dia: 10 de juny de 2023
Hora: 08.00h
Lloc: Cantonigròs

En breu, inscripcions

10a CAMINADA OLIBA

Tavertet-Cantonigròs

Ruta de senderisme d’11km d’exigència moderada de Tavertet a Cantonigròs seguint el Camí Oliba, amb un desnivell de pujada de 400 m i de baixada de 350 m. Caminarem sobre els espectaculars cingles de Tavertet i l’Avenc, passarem per prats  de pastura i fagedes i gaudirem d’àmplies vistes del Collsacabra i les Guilleries. Acabarem la caminada amb un tast de formatges artesans Riudavets al restaurant Ca l’Ignasi.

Hora: 8h sortida de l’autobús a Cantonigròs  (inici de la caminada a les 8.30h a Tavertet amb una durada de 4h aproximadament, a l’arribada a Cantonigròs tast de formatges d’una hora)

Punt de trobada: ens trobarem a Cantonigròs, al camp de futbol municipal (carrer Montcau, darrera l’església) i un autobús ens portarà fins a Tavertet per iniciar la ruta

Més informació: Alba Rovira | Tel. 628911619 |  muntanyainatura@gmail.com

Observacions: Cal portar quelcom per picar i aigua suficient. Es recomana dur bastons i botes de trekking o vambes amb bona adherència. Cal dur roba adequada, jaqueta impermeable, gorra i protecció solar, també motxilla còmoda i d’una capacitat aprox. de 15-20l.

VISITA GUIADA

Data i hora Dimecres 14 de juny, 11 d’octubre, 8 de novembre i 13 de desembre de 2023 a les 17 h
Preu Entrada general: 5,00€ per persona. Entrada reduïda: 3,50€ per persona
Reserva Cal reserva prèvia al telèfon 938 869 360 o a reserves@museuartmedieval.cat

VISITA GUIADA DELS COMISSARIS A “BÈSTIES”

MEV – Museu d’Art Medieval de Vic

Coneix l’exposició temporal «Bèsties» de la mà dels seus comissaris, Marc Sureda i Judit Verdaguer.

MEV

VISITA GUIADA

Data i hora 17 de juny, 15 de juliol, 19 d’agost i 16 de setembre a les 17h.
Preu  Entrada general:  8.5€ / Entrada menors 12 anys: gratuït
Reserva Cal reserva prèvia

DE QUÈ ENS PARLEN, TANTES BÈSTIES?

Monestir de Santa Maria de l’Estany

Ja al voltant del segle VI, el teòleg Pseudo-Dionís advertia que allò visible és imatge del que és invisible; i d’això n’és una bona mostra el claustre del monestir de Santa Maria de l’Estany.

En aquesta visita ens aproparem al programa iconogràfic dels seus capitells posant el focus en la riquesa simbòlica del repertori de bèsties que ofereix. Enmig de les al·legories i les metàfores que evoquen moltes d’aquestes imatges, desentrellarem alguns dels aspectes més destacats sobre l’imaginari medieval al voltant del vincle entre l’home i l’entorn natural i animal.

Acompanyarem la visita de pinzellades literàries, combinant la lectura d’alguns textos que evoquen l’univers simbòlic medieval amb fragments de literatura contemporània que també ens parlen i reflexionen, mil anys després, sobre l’íntima – i eterna – relació entre l’home i les bèsties.

L'Estany

CONFERÈNCIA

Data i hora Dijous 29 de juny, a les 19h.
Preu  Activitat gratuïta
Reserva Cal reserva prèvia al telèfon 938 869 360 o a reserves@museuartmedieval.cat

CONFERÈNCIA: DE FAULES I BESTIARIS

MEV-Museu d’Art Medieval de Vic

L’origen de les faules i bestiaris és molt reculat en el temps. A Grècia, Isop va posar per escrit un recull de faules en el segle VII aC, però devien ser molt més antigues. Aquesta classe d’obres, que no distingia entre la descripció de l’animal i el seu simbolisme, de ben segur que va ser molt útil per als artistes que havien de representar animals reals i fantàstics. A la literatura catalana, bestiaris, faules i contes d’animals sempre han tingut una gran acceptació i comptem amb exemples magnífics des del Llibre de les bèsties (1288-1289) de Llull fins als nostres dies.

A càrrec de Carme Rubio.

conferència MEV

CONFERÈNCIA

Data i hora Dijous 6 de juliol, a les 19h.
Preu  Gratuït
Reserva Cal reserva prèvia al telèfon 938 869 360 o a reserves@museuartmedieval.cat.

CONFERÈNCIA: EL BESTIARI POPULAR

MEV – Museu d’Art Medieval de Vic

El Drac, l’àliga, el lleó, la víbria, el bou, la mulassa han format part de l’imaginari col·lectiu durant segles. La majoria d’aquests elements van aparèixer en les les processons medievals del Corpus i van adoptar una funció catequètica i moralitzant fins a esdevenir una forma representativa de les corporacions municipals, els gremis o les confraries. Amb els pas dels segles i els canvis de moda el bestiari molestava a l’oligarquia que a través de diverses prohibicions i decrets en volien suprimir la seva aparició en els actes festius. La tenacitat de la societat va propiciar el salvament d’algunes obres de la imatgeria que han perviscut fins els nostres dies, donant com a resultat una mostra patrimonial excepcional del bestiari popular dins el panorama festiu català i europeu.

A càrrec de Carles Freixes, director del Museu Diocesà i comarcal de Solsona.

conferència MEV2

VISITA GUIADA

Data i hora Dies 6, 14, 20 i 28 de juliol, a les 19.30h
Preu 8€/persona
Reserva Cal reserva prèvia

VESPRADES D’ESTIU A LA SEU GÒTICA

Basílica de la seu de Manresa

Les visites guiades Vesprades d’estiu a la Seu gòtica comencen en un moment màgic del dia: quan el temple tanca les seves portes i hi regna el silenci. El recorregut inclourà l’exterior de la basílica, la nau central, l’explicació del retaule gòtic del Sant Esperit i del Frontal Florentí. La visita finalitzarà amb l’ascens a la primera coberta on, caminant entre contraforts i gàrgoles, es podran apreciar tots els detalls de l’estructura de la Seu i gaudir de la posta del sol des d’un mirador privilegiat.

Vesprada

VISITA GUIADA

Activitat Visita guiada
Data i hora 
Dimecres 26 de juliol, a les 18h
Preu entrada general: 14,50€ / entrada reduïda (de 5 a 18 anys): 7€ / entrada gratuïta (menors de 5 anys)
Inclou l’entrada al Conjunt Monàstic i al Museu Etnogràfic de Ripoll
Reserva Cal reserva prèvia

BÀCULS I TRABUCS AL MONESTIR DE RIPOLL

Monestir de Ripoll

A través del recorregut pel monestir de santa Maria de Ripoll descobrirem la importància d’Oliba, no sols com abat i bisbe, sinó també com a impulsor d’una reforma cultural i artística que va més enllà dels seus temps.

Bàculs

VISITA GUIADA

Data i hora Dissabtes 29 de juliol, 26 d’agost i 23 de setembre a les 21.30h.
Preu  Entrada general:  10€ / Entrada menors de 10 anys: gratuït
Reserva Cal reserva prèvia

VISITA AMB ESPELMES AL CLAUSTRE DE SANTA MARIA DE L’ESTANY

Monestir Santa Maria de l’Estany

No hi ha cap dubte que el programa escultòric del claustre de l’Estany és un dels més excepcionals de l’escultura romànica catalana. De dia…i també de nit.
Amb aquesta visita us convidem a gaudir de les històries del claustre a la llum de les espelmes. Pot ser una experiència realment única!

Espelmes

CONFERÈNCIA

Data i hora Dijous 6 desetembre, a les 19h.
Preu  Gratuït
Reserva Cal reserva prèvia al telèfon 938 869 360 o a reserves@museuartmedieval.cat.

CONFERÈNCIA: LES BÈSTIES ENS PARLEN

MEV – Museu d’Art Medieval de Vic

L’art medieval és ple d’animals. Què signifiquen? A pesar de contenir definicions clares, els bestiaris tot sols sovint no permeten esbrinar-ho amb seguretat. A més, en el món medieval les imatges no eren percebudes exactament igual que avui. Conèixer el context cronològic i històric precís d’una obra i altres factors semblants com ara els materials o usos dels objectes és essencial a l’hora d’escatir possibles significats d’aquestes imatges.

Conferència_les besties ens parlen

CONCERT

Data i hora Diumenge 17 de setembre, 12 h
Preu Gratuït
Reserva Cal reserva prèvia a codetickets

CONCERT: LA MORT ÉS VIDA

Monestir de Sant Pere de Casserres

Concert únic que fusiona la màgia de l’opera amb la singularitat històrica, arquitectònica i natural del monestir, en parc del programa Òpera als parcs treballa per la difusió de la cultura en els espais naturals protegits que formen part de la Xarxa de Parcs Naturals. Els objectius principals d’aquesta proposta són, per una banda, connectar la disciplina artística de l’òpera amb la natura i, per una altra, fer arribar aquest gènere musical al gran públic i a poblacions amb menys habitants.

Soprano: Mireia Dolç
Tenor: Nacho Guzmán
Pianista: Xavier Dolç

La mort és vida

CONCERT

Dia Dissabte 23 de setembre de 2023
Hora 11.30 h
Durada 1 h 30 min (aprox.)
Guia Sr. Rafael Vila
Preu 7,00€ per persona
Lloc Catedral de Sant Pere de Vic

EL CLAUSTRE GÒTIC RESTAURAT DE LA CATEDRAL DE VIC

Catedral de Sant Pere de Vic

El pis superior del claustre de la Catedral de Sant Pere de Vic acaba de ser restaurat. És un imponent conjunt gòtic, d’amples finestrals i bona escultura decorativa. El claustre visqué, al segle XIX, una aventura extraordinària: fou desmuntat pedra per pedra i es tornà a construir deu metres cap al sud i dos metres cap avall. La restauració ha permès conèixer molts detalls de la seva configuració anterior, de la seva evolució constructiva, i ha fet possible que la seva pedra, ara sense brutícia, llueixi en tot el seu esplendor. De tot plegat en parlarà aquesta visita.

claustre gòtic restaurat catedral Vic

CONCERT

Data i hora Dissabte 30 de setembre a les 11.30 h
Preu 7,00€ per persona
Reserva Activitat amb reserva prèvia

LES BÈSTIES DE LA CATEDRAL DE VIC

Catedral de Sant Pere de Vic

L’arquitectura de la catedral de Vic, neoclàssica, no protegeix de la pluja les parets i façanes amb les espectaculars gàrgoles gòtiques, però a l’interior podrem identificar un seguit d’animals d’aspecte real o fantàstic que anirem trobant des de les pintures de Sert fins al claustre gòtic. I sí, també tenim una gàrgola per ensenyar-vos, però haurem de donar la volta al conjunt catedralici.

bèsties catedral vic

TALLER

Data i hora Dissabte 7 d’octubre a les 11 h
Preu Entrada general: 6,00€ per persona / Entrada reduïda (de 8 a 18 anys): 3,00€ per persona
Reserva Activitat amb reserva prèvia

CAPLLETRES BESTIALS

Catedral de  Sant Pere de Vic

Petita introducció a la cal·ligrafia, l’art d’escriure lletres a mà amb traços on el moviment manual i l’eina utilitzada modelen la forma gràfica.
En aquest taller dirigit a públic familiar, aprendrem a dibuixar lletres gòtiques amb 2 llapis lligats i a decorar-les de manera que quedin unes caplletres bestials!

Recomanat a partir de 8 anys.

caplletres bestials

CONCERT

Data i hora Diumenge 5 de novembre a les 12 h
Preu Activitat gratuïta
Reserva Activitat amb reserva prèvia

CONCERT: ORA ENSEMBLE – THE REST SILENCE

Monestir de Sant Pere de Casserres

Música, text, llum i moviment per una reflexió en un món sorollós. Un univers imaginat, creat i produït per Daniel Claret i Joan Ballesteros. Ora Ensemble presenta la seva primera producció amb una idea original de Daniel Claret per posar en valor un estat inherent a la condició humana: la solitud. Un viatge iniciàtic que a través de la fragilitat i l’espiritualitat connecta la música del passat i del present.

ora ensemble

VISITA GUIADA

Data 12 de novembre
Hora: 9.00h
Preu: 3€

Inscripcions a partir de 01/10/2023

11a EDICIÓ CAMINADA OLIBA

Sant Pau de Segúries – Camprodon

Sortida guiada interpretativa per un tram d’aquest sender de gran recorregut El Camí Oliba GR 151, per la comarca del Ripollès, concretament un tram de 7 kms de Sant Pau de Segúries a Camprodon amb parades interpretatives del Camí Oliba. A Camprodon farem una visita guiada “Camprodon Medieval”. Es farà entrega d’un obsequi “Kit del Camí Oliba” a l’arribada.

El Camí Oliba és un sender de gran recorregut (GR-151) que connecta algunes de les obres més emblemàtiques de l’art romànic català. Transcorre entre Montserrat i els Pirineus i passa per algunes de les ciutats i pobles amb més història de la Catalunya Vella, al llarg de més de 200 quilòmetres. És un recorregut pels orígens de Catalunya, quan personatges com el bisbe i abat Oliba van decidir repoblar i cristianitzar aquestes terres sembrant-les d’esglésies i monestirs.

Caminada Oliba Ripollès

CONFERÈNCIA

Data i hora Dijous 30 de novembre a les 19 h
Preu  Activitat gratuïta
Reserva Cal reserva prèvia al telèfon 938 869 360 o a reserves@museuartmedieval.cat.

MONSTRES MEDIEVALS

MEV – Museu d’Art Medieval de Vic

Els monstres captivaven la imaginació de la gent medieval de la mateixa manera que encara avui ens fascinen. Tant els escriptors com els artistes de l’Edat Mitjana es van delectar donant vida a criatures fantàstiques i grotesques: dracs, unicorns, sirenes o basiliscs apareixien en els llibres de viatges i en els mapamundis de l’Edat Mitjana. Els monstres, que simbolitzaven els perills d’allò desconegut, es creia que vivien a les muntanyes més allunyades, les profunditats dels oceans o a les illes més remotes dels confins de la terra.

A càrrec de Judit Verdaguer.

Monstres medievals

CONFERÈNCIA

Data i hora Dies 6 i 9 de desembre a les 12 h
Preu Entrada general: 10,50€ per persona / Entrada reduïda: 9,50€ per persona / Nens de 5 a 18 anys: 3,50€ per persona
Reserva Activitat amb reserva prèvia

QUINA BESTIESA! LES BÉSTIES DEL MONESTIR DE RIPOLL

Monestir de Santa Maria de Ripoll

Dracs, sirenes, cavalls, conills… què hi fan tantes bestioles al monestir de santa Maria de Ripoll?
Quina bestiesa, la visita guiada que ens descobrirà les representacions presents a la portalada i als capitells dels éssers fantàstics, domèstics i salvatges que es troben amagats al monestir.

Quina bestiesa
X