
Us presentem una nova edició de «Territori Oliba», l’agenda d’activitats de descoberta i coneixement del paisatge impulsada per Cases d’Oliba i Camí Oliba. La programació de 2023 torna a expandir-se arreu d’un territori marcat per la petjada del bisbe i abat Oliba. L’eix temàtic de la segona edició són les bèsties, coincidint amb l’exposició que es pot veure al MEV, Museu d’Art Medieval de Vic. Fins al desembre us proposem una trentena de visites guiades, tallers, caminades, concerts…
Es tracta d’una proposta impulsada per l’Associació Ruta del Romànic-Camí Oliba i el Bisbat de Vic-Cases d’Oliba.
BÈSTIES, BESTIOLES I FLORS A SANT PERE DE CASSERRES
Monestir de Sant Pere de Casserres
Una proposta participativa que ens permetran conèixer bones pràctiques en l’entorn natural, el medi físic, la geologia, les plantes aromàtiques i remeieres, els vertebrats, els invertebrats i les aus..

A LA RECERCA DE LES BÈSTIES DE LA SEU
Basílica de Santa Maria de la Seu de Manresa
“Hic sunt dracones” (“Aquí hi ha dracs”) deien els antics mapes, però, des de sempre, bèsties de tota mena han conviscut amb nosaltres: des d’animals domèstics fins a éssers mitològics. En el pensament de l’edat mitjana, cada bèstia tenia el seu propi sentit i funció. Us atreviu a buscar-los entre les parets de la Seu i a descobrir el seu significat? En aquesta visita anirem a la recerca dels diferents éssers que habiten la basílica i podrem crear la nostra pròpia bèstia amb un taller de modelatge amb pasta d’assecatge a l’aire.
Recomanada a partir de 7 anys.

10a CAMINADA OLIBA
Tavertet-Cantonigròs
Ruta de senderisme d’11km d’exigència moderada de Tavertet a Cantonigròs seguint el Camí Oliba, amb un desnivell de pujada de 400 m i de baixada de 350 m. Caminarem sobre els espectaculars cingles de Tavertet i l’Avenc, passarem per prats de pastura i fagedes i gaudirem d’àmplies vistes del Collsacabra i les Guilleries. Acabarem la caminada amb un tast de formatges artesans Riudavets al restaurant Ca l’Ignasi.
Hora: 8h sortida de l’autobús a Cantonigròs (inici de la caminada a les 8.30h a Tavertet amb una durada de 4h aproximadament, a l’arribada a Cantonigròs tast de formatges d’una hora)
Punt de trobada: ens trobarem a Cantonigròs, al camp de futbol municipal (carrer Montcau, darrera l’església) i un autobús ens portarà fins a Tavertet per iniciar la ruta
Més informació: Alba Rovira | Tel. 628911619 | muntanyainatura@gmail.com
Observacions: Cal portar quelcom per picar i aigua suficient. Es recomana dur bastons i botes de trekking o vambes amb bona adherència. Cal dur roba adequada, jaqueta impermeable, gorra i protecció solar, també motxilla còmoda i d’una capacitat aprox. de 15-20l.

VISITA GUIADA DELS COMISSARIS A “BÈSTIES”
MEV – Museu d’Art Medieval de Vic
Coneix l’exposició temporal «Bèsties» de la mà dels seus comissaris, Marc Sureda i Judit Verdaguer.

DE QUÈ ENS PARLEN, TANTES BÈSTIES?
Monestir de Santa Maria de l’Estany
Ja al voltant del segle VI, el teòleg Pseudo-Dionís advertia que allò visible és imatge del que és invisible; i d’això n’és una bona mostra el claustre del monestir de Santa Maria de l’Estany.
En aquesta visita ens aproparem al programa iconogràfic dels seus capitells posant el focus en la riquesa simbòlica del repertori de bèsties que ofereix. Enmig de les al·legories i les metàfores que evoquen moltes d’aquestes imatges, desentrellarem alguns dels aspectes més destacats sobre l’imaginari medieval al voltant del vincle entre l’home i l’entorn natural i animal.
Acompanyarem la visita de pinzellades literàries, combinant la lectura d’alguns textos que evoquen l’univers simbòlic medieval amb fragments de literatura contemporània que també ens parlen i reflexionen, mil anys després, sobre l’íntima – i eterna – relació entre l’home i les bèsties.

CONFERÈNCIA: DE FAULES I BESTIARIS
MEV-Museu d’Art Medieval de Vic
L’origen de les faules i bestiaris és molt reculat en el temps. A Grècia, Isop va posar per escrit un recull de faules en el segle VII aC, però devien ser molt més antigues. Aquesta classe d’obres, que no distingia entre la descripció de l’animal i el seu simbolisme, de ben segur que va ser molt útil per als artistes que havien de representar animals reals i fantàstics. A la literatura catalana, bestiaris, faules i contes d’animals sempre han tingut una gran acceptació i comptem amb exemples magnífics des del Llibre de les bèsties (1288-1289) de Llull fins als nostres dies.
A càrrec de Carme Rubio.

CONFERÈNCIA: EL BESTIARI POPULAR
MEV – Museu d’Art Medieval de Vic
El Drac, l’àliga, el lleó, la víbria, el bou, la mulassa han format part de l’imaginari col·lectiu durant segles. La majoria d’aquests elements van aparèixer en les les processons medievals del Corpus i van adoptar una funció catequètica i moralitzant fins a esdevenir una forma representativa de les corporacions municipals, els gremis o les confraries. Amb els pas dels segles i els canvis de moda el bestiari molestava a l’oligarquia que a través de diverses prohibicions i decrets en volien suprimir la seva aparició en els actes festius. La tenacitat de la societat va propiciar el salvament d’algunes obres de la imatgeria que han perviscut fins els nostres dies, donant com a resultat una mostra patrimonial excepcional del bestiari popular dins el panorama festiu català i europeu.
A càrrec de Carles Freixes, director del Museu Diocesà i comarcal de Solsona.

VESPRADES D’ESTIU A LA SEU GÒTICA
Basílica de la seu de Manresa
Les visites guiades Vesprades d’estiu a la Seu gòtica comencen en un moment màgic del dia: quan el temple tanca les seves portes i hi regna el silenci. El recorregut inclourà l’exterior de la basílica, la nau central, l’explicació del retaule gòtic del Sant Esperit i del Frontal Florentí. La visita finalitzarà amb l’ascens a la primera coberta on, caminant entre contraforts i gàrgoles, es podran apreciar tots els detalls de l’estructura de la Seu i gaudir de la posta del sol des d’un mirador privilegiat.

BÀCULS I TRABUCS AL MONESTIR DE RIPOLL
Monestir de Ripoll
A través del recorregut pel monestir de santa Maria de Ripoll descobrirem la importància d’Oliba, no sols com abat i bisbe, sinó també com a impulsor d’una reforma cultural i artística que va més enllà dels seus temps.

VISITA AMB ESPELMES AL CLAUSTRE DE SANTA MARIA DE L’ESTANY
Monestir Santa Maria de l’Estany
No hi ha cap dubte que el programa escultòric del claustre de l’Estany és un dels més excepcionals de l’escultura romànica catalana. De dia…i també de nit.
Amb aquesta visita us convidem a gaudir de les històries del claustre a la llum de les espelmes. Pot ser una experiència realment única!

CONFERÈNCIA: LES BÈSTIES ENS PARLEN
MEV – Museu d’Art Medieval de Vic
L’art medieval és ple d’animals. Què signifiquen? A pesar de contenir definicions clares, els bestiaris tot sols sovint no permeten esbrinar-ho amb seguretat. A més, en el món medieval les imatges no eren percebudes exactament igual que avui. Conèixer el context cronològic i històric precís d’una obra i altres factors semblants com ara els materials o usos dels objectes és essencial a l’hora d’escatir possibles significats d’aquestes imatges.

CONCERT: LA MORT ÉS VIDA
Monestir de Sant Pere de Casserres
Concert únic que fusiona la màgia de l’opera amb la singularitat històrica, arquitectònica i natural del monestir, en parc del programa Òpera als parcs treballa per la difusió de la cultura en els espais naturals protegits que formen part de la Xarxa de Parcs Naturals. Els objectius principals d’aquesta proposta són, per una banda, connectar la disciplina artística de l’òpera amb la natura i, per una altra, fer arribar aquest gènere musical al gran públic i a poblacions amb menys habitants.
Soprano: Mireia Dolç
Tenor: Nacho Guzmán
Pianista: Xavier Dolç

EL CLAUSTRE GÒTIC RESTAURAT DE LA CATEDRAL DE VIC
Catedral de Sant Pere de Vic
El pis superior del claustre de la Catedral de Sant Pere de Vic acaba de ser restaurat. És un imponent conjunt gòtic, d’amples finestrals i bona escultura decorativa. El claustre visqué, al segle XIX, una aventura extraordinària: fou desmuntat pedra per pedra i es tornà a construir deu metres cap al sud i dos metres cap avall. La restauració ha permès conèixer molts detalls de la seva configuració anterior, de la seva evolució constructiva, i ha fet possible que la seva pedra, ara sense brutícia, llueixi en tot el seu esplendor. De tot plegat en parlarà aquesta visita.

LES BÈSTIES DE LA CATEDRAL DE VIC
Catedral de Sant Pere de Vic
L’arquitectura de la catedral de Vic, neoclàssica, no protegeix de la pluja les parets i façanes amb les espectaculars gàrgoles gòtiques, però a l’interior podrem identificar un seguit d’animals d’aspecte real o fantàstic que anirem trobant des de les pintures de Sert fins al claustre gòtic. I sí, també tenim una gàrgola per ensenyar-vos, però haurem de donar la volta al conjunt catedralici.

CAPLLETRES BESTIALS
Catedral de Sant Pere de Vic
Recomanat a partir de 8 anys.

CONCERT: ORA ENSEMBLE – THE REST SILENCE
Monestir de Sant Pere de Casserres
Música, text, llum i moviment per una reflexió en un món sorollós. Un univers imaginat, creat i produït per Daniel Claret i Joan Ballesteros. Ora Ensemble presenta la seva primera producció amb una idea original de Daniel Claret per posar en valor un estat inherent a la condició humana: la solitud. Un viatge iniciàtic que a través de la fragilitat i l’espiritualitat connecta la música del passat i del present.

11a EDICIÓ CAMINADA OLIBA
Sant Pau de Segúries – Camprodon
Sortida guiada interpretativa per un tram d’aquest sender de gran recorregut El Camí Oliba GR 151, per la comarca del Ripollès, concretament un tram de 7 kms de Sant Pau de Segúries a Camprodon amb parades interpretatives del Camí Oliba. A Camprodon farem una visita guiada “Camprodon Medieval”. Es farà entrega d’un obsequi “Kit del Camí Oliba” a l’arribada.
El Camí Oliba és un sender de gran recorregut (GR-151) que connecta algunes de les obres més emblemàtiques de l’art romànic català. Transcorre entre Montserrat i els Pirineus i passa per algunes de les ciutats i pobles amb més història de la Catalunya Vella, al llarg de més de 200 quilòmetres. És un recorregut pels orígens de Catalunya, quan personatges com el bisbe i abat Oliba van decidir repoblar i cristianitzar aquestes terres sembrant-les d’esglésies i monestirs.

MONSTRES MEDIEVALS
MEV – Museu d’Art Medieval de Vic
Els monstres captivaven la imaginació de la gent medieval de la mateixa manera que encara avui ens fascinen. Tant els escriptors com els artistes de l’Edat Mitjana es van delectar donant vida a criatures fantàstiques i grotesques: dracs, unicorns, sirenes o basiliscs apareixien en els llibres de viatges i en els mapamundis de l’Edat Mitjana. Els monstres, que simbolitzaven els perills d’allò desconegut, es creia que vivien a les muntanyes més allunyades, les profunditats dels oceans o a les illes més remotes dels confins de la terra.
A càrrec de Judit Verdaguer.

QUINA BESTIESA! LES BÉSTIES DEL MONESTIR DE RIPOLL
Monestir de Santa Maria de Ripoll
Dracs, sirenes, cavalls, conills… què hi fan tantes bestioles al monestir de santa Maria de Ripoll?
Quina bestiesa, la visita guiada que ens descobrirà les representacions presents a la portalada i als capitells dels éssers fantàstics, domèstics i salvatges que es troben amagats al monestir.
