OLIBA EPISCOPUS: CAMINS.
Mil·lenari d’Oliba, bisbe de Vic. Espectacles artístics als escenaris històrics del Bisbe Oliba

Descarrega’t tota la informació a continuació: fulletó Oliba Episcopus | cartell Oliba

Aquest 2018 s’ha celebrat el mil.lenari del nomenament d’Oliba com a bisbe de Vic. Es va organitzar especialment per a la celebració una sèrie d’actuacions artístiques en diferents espais romànics que tenen una relació amb la figura del bisbe i abat Oliba.

7 juliol | 22:00h | Seu de Manresa
Homo Faber: Oliba Constructor
La ciutat de Manresa va ser destruïda al 1003 i, després d’anys de romandre deshabitada, Oliba bastí de nou la Seu i reorganitzà la vida urbana. Però també introduí el romànic llombard a Catalunya i promogué la construcció de monestirs, esglésies i catedrals arreu del territori.

.La convocatòria es va iniciar a les 10 de la nit, moment on els diferents assistents van poder gaudir d’un tastet de productes del territori. En concret s’hi podia trobar uns aperitius a base de llonganisseta, assortit de formatges i daus de tomàquet del Bages, acompanyat per vi de la DO Pla de Bages.Seguidament els assistents van poder entrar a la Seu de Manresa on se’ls va donar la benvinguda per part de mossèn Joan així com de representants de l’Associació Rutes del Romànic: Joan Calmet, regidor de cultura de l’Ajuntament de Manresa i Josep Canals, conseller de turisme del Consell Comarcal del Bages.En l’entrada els participants van rebre un maó que havien d’entregar a un dels primers artistes, que pretenia simbolitzar la creació d’un campanar romànic.L’acte pretenia que els visitants poguessin accedir lliurament a diferents espais per anar descobrint les diferents creacions artístiques que s’hi estaven desenvolupant. El primer d’ells era a una de les cobertes, on es projectava un vídeo-maping creat pels artistes Sílvia Isaac i Roger Subirana sobre unes formigues que simbolitzaven la importància del treball en equip. D’altra banda, a la basílica de la Seu es va poder veure una creació artística de cera que van anar desenvolupant els gironins Pep Aymerich i Jordi Esteban. El darrer dels espai, al subsòl, s’hi va poder escoltar diferents peces musicals medievals, interpretades pels manresans Lucia Samitier i Arturo Palomares, acompanyats en alguna ocasió per Antoni Madueño.

    

Visualitzeu el vídeo de l’esdeveniment aquí

 

18 d’agost | 22hores | Monestir de Santa Maria de l’Estany
Camins. L’Estany
Els camins europeus de l’any 1000 recorreguts pel bisbe, des dels comtats catalans als viatges a Roma, però també els camins del saber; imaginar a Oliba carregat de còdexs en els seus viatges, veritables tresors a l’època, trànsit d’idees, i via de l’aprenentatge espiritual. Activitat organitzada en el marc del Festival Stagnum

La convocatòria es va iniciar poc abans de les 10 de la nit, amb la benvinguda institucional que va comptar amb les intervencions de Salvador Tresserra, alcalde de l’Estany; Eduard Sànchez, conseller de cultura del Consell Comarcal del Moianès; Lluís Cerarols, director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura  a la Catalunya Central i mossèn Riba.Els participants van poder gaudir d’una visió poètica dels camins a través del videoart, la llum i la música medieval. Les imatges de cavalls, paisatges, però també de les aigües de l’antic estany, representàven, juntament amb la música contemporània, l’alegoria dels camins que el bisbe va recórrer, camins que el van dur a Roma, i per arreu de Catalunya, però també camins de saviesa, per on van arribar manuscrits i l’art romànic importat de Llombardia.En una segona part, el públic va entrar a l’església i va poder escoltar músiques escrites als scriptorium de Vic i Ripoll, en un ambient irreal, amb l’església i el claustre totalment transformats per a l’ocasió. La creació va anar a càrrec d’Antoni Madueño i David Cid.Al final de l’acte els diferents assistents van poder gaudir d’un tastet amb productes locals del Moianès: s’hi va poder trobar alguns dolços, com coca, xocolata i galetes, i també vi.

Visualitza alguns dels vídeos en aquests enllaços: vídeo 1   vídeo 2
    

 

29 de setembre | 21:30hores | Monestir de Sant Joan de les Abadesses i Palau de l’Abadia
Mil anys d’absència
L’ambició de Tallaferro, germà d’Oliba, troba un escull en el convent de monges de Sant Joan. El relat de la vida de luxe i plaers de les abadesses acaba viatjant a Roma, on el papa mateix decreta la fi del monestir femení.

Els actes es van iniciar a les sis de la tarda al Palau de l’Abadia amb la conferència “Oliba: un abat i bisbe a l’Europa de l’any 1000” que va anar a  càrrec de Marc Sureda, conservador del Museu Episcopal de Vic. . A continuació els assistents van poder gaudir d’un tastet amb productes locals que va consistir en formatges i embotits de la comarca, postres típics de Sant Joan i cervesa artesana feta a aquest municipi, també.Unes hores més tard, entorn les 21:30 hores va arribar el plat fort amb l’esdeveniment artístic creat excepcionalment en el marc del mil.lenari. Es va donar una benvinguda institucional que va comptar amb les intervencions de Montserrat Tallant, regidora de cultura de l’ajuntament de Sant Joan de les Abadesses; mossèn David i el mateix creador i director artístic de l’esdeveniment, Antoni Madueño.En l’acte els participants van poder escoltar música que va interpretar Lucia Samitier amb l’arpa, dins el Palau de l’Abadia. A continuació es va poder escoltar música tradicional dins el claustre, a càrrec de Les Cantarines. L’acte va finalitzar al mateix monestir, amb els cants de l’època d’Oliba, interpretats per Arturo Palomares, Lucia Samitier i Antoni Madueño.

    

Visualitza el vídeo de l’acte aquí

 

27 d’octubre | 20:00hores | Claustre de la Catedral de Vic
Pau i Treva
El bisbe Oliba és l’impulsor de les Assemblees de Pau i Treva a Catalunya. Enfront dels abusos dels nobles contra pagesos i comerciants, la Pau i Treva esdevé una llavor que facilitarà el comerç, l’economia productiva, i acabarà creant els fonaments polítics de Catalunya.

Els actes es iniciar a les 20 hores al claustre de la catedral de Vic. Maria Carme Bover, regidora de turisme de l’Ajuntament de Vic, va donar la benvinguda a tots els assistents i va contextualitzar aquest esdeveniment artístic dins dels actes del Mil.lenari Oliba.Sota el títol de Pau i Treva, els espais del claustre de la catedral de Vic, Seu del bisbe, van ser l’escenari de la darrera acció artística, que va aprofundir en el llegat del bisbe. Una instal.lació artística, música contemporània, i també cants escrits i copiats a Vic i Ripoll, que van permetre als visitants de submergir-se en l’esperit que devia acompanyar als pensaments d’Oliba.L’actuació artística va comptar amb la participació de Víctor Estrada, destacat compositor i intèrpret del theramin, i Antoni Madueño, especialitzat en cants d’orígen medieval.La direcció artística va anar a càrrec de Terra de Joglars.Posteriorment els assistents van poder gaudir, de manera excepcional, d’una petita visita guiada per Mossèn Riba a la sala romànica, construïda en temps d’Oliba, que es va descobrir recentment. Finalment, els assistents van poder fer un petit tastet de productes locals que incloïa coca, embotits diversos i vi del territori.

  

Visualitza el vídeo de l’acte aquí

 

Organitza:

Amb la col.laboració:

         

X