Vic, acull aquest dissabte, el darrer acte artístic del Mil.lenari Oliba

Propera parada: dissabte 27 d’octubre a Vic

L’objectiu de l’acció és donar a conèixer el Camí Oliba, un sender que uneix Montserrat i els Pirineus i recorre els indrets més representatius de l’art romànic català a la Catalunya interior

Els actes tindran lloc de juliol a setembre a la Seu de Manresa, al monestir de Santa Maria de l’Estany, al monestir de Sant Joan de les Abadesses i al Palau de l’Abadia i a la Catedral de Vic i seran gratuïtes

Les creacions compten amb danses, escultures de llum…tot acompanyat de música medieval

 

Enguany es celebra el mil.lenari del nomenament d’Oliba com a bisbe de Vic. En el marc d’aquest aniversari s’han programat diversos actes que tenen com a finalitat donar a conèixer la vida i obra d’aquest personatge històric a través d’un sender que porta el seu nom.

Una de les accions acordades és el projecte Oliba Episcopus:camins que preveu la realització de quatre esdeveniments en els quals el públic podrà gaudir de diverses propostes artístiques i culturals en espais que tenen una estreta relació amb la figura d’Oliba. Les propostes, que són gratuïtes, ja han tingut lloc a tres municipis culturals: a Manresa (7 de juliol) ,  l’Estany (18 d’agost) i Sant Joan de les Abadesses (29 setembre). El proper esdeveniment artístic tindrà lloc el proper dissabte 27 d’octubre a Vic.

El projecte està organitzat per l’Associació Rutes del Romànic, un col.lectiu integrat pels municipis de Manresa, Vic, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses i els Consells Comarcals del Bages, Moianès, Osona i Ripollès. Es compta amb la col.laboració de les Diputacions de Barcelona i Girona, així com del Bisbat de Vic.

 

LA PROPOSTA D’ACCIÓ ARTÍSTICA

Es tracta d’una creació en quatre parts que aglutina accions al voltant de la figura del bisbe, un diàleg entre música medieval i art contemporani, inscrit radicalment en el territori a través del Camí Oliba. Els escenaris escollits són la Seu de Manresa, la catedral de Vic, el monestir de Santa Maria de l’Estany i el monestir de Sant Joan de les Abadesses i Palau de l’Abadia.

Durant l’acció artística el públic circularà a través dels espais patrimonials en una descoberta poètica i simbòlica a través de la llum, el so, la música, la forma i la paraula. Les músiques d’Oliba conviuran amb elements visuals projectats (mapping, vídeo-art ), dansa contemporània, i escultures de llum, adaptades als espais en cada situació.

Les peces musicals interpretades són obres catalanes dels segles XI i XII , composades o copiades als scriptoria promoguts per Oliba, amb un treball musicològic de recerca i documentació, interpretades per músics especialitzats en el repertori medieval de reconeguda trajectòria.

EL DARRER ESDEVENIMENT, A VIC

El bisbe Oliba és l’impulsor de les Assemblees de Pau i Treva a Catalunya. Enfront dels abusos dels nobles contra pagesos i comerciants, la Pau i Treva esdevé una llavor que facilitarà el comerç, l’economia productiva, i acabarà creant els fonaments polítics de Catalunya.

Els espais del claustre de la catedral de Vic, Seu del bisbe, seran l’escenari de la darrera acció artística, que aprofundirà en el llegat del bisbe. Una instal·lació artística, música contemporània, i també cants escrits i copiats a Vic i Ripoll, permetran als visitants de submergir-se en l’esperit que devia acompanyar els pensaments d’Oliba.

La creació artística s’iniciarà a les 20 hores a la plaça de la Catedral. La creació i direcció de l’esdeveniment anirà a càrrec d’Antoni Madueño i estarà produïda per Temps de Joglars.

A continuació els assistents podran gaudir d’un tastet amb productes locals.

 

ELS ARTISTES PARTICIPANTS

Antoni Madueño. Artista de formació i activitat eclèctica, musicòleg i intèrpret dedicat al repertori medieval. Les seves actuacions conjuguen la pràctica musical amb escenografies que recreen espais onírics de reflexió i sentiment. També imparteix conferències en institucions acadèmiques i universitats, il·lustrades amb l’exposició d’instruments de corda i la interpretació de música medieval. Des de 2015 dirigeix el projecte europeu Despertant instruments adormits, de construcció de rèpliques dels instruments musicals de la Portalada de Ripoll. Es tracta d’una iniciativa que inclou concerts de gran format, amb les músiques del scriptorium de Ripoll que estan representant arreu la Candidatura UNESCO de la Portalada de Ripoll. Ha rebut l’encàrrec del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per crear i dirigir el festival La Ciutat Perduda, al Conjunt Patrimonial d’Olèrdola, la primera edició del qual ha tingut lloc en agost de 2016. En 2018 ha publicat un disc per al segell Trob’art, De metamorfosis i viatges, sota la direcció de Gérard Zuchetto.  http://clustrobar.com

Víctor Estrada, Músic de professió, comença els seus estudis musicals de guitarra, solfeig i piano als anys 80. Pocs anys després comença a actuar tan con a solista com en altres conjunts. També ha organitzat diversos festivals de música dedicats a la guitarra, el theremin i la música electrònica clàssica. Actualment exerceix com a professor de música, guitarra i altres instruments (theremin, baix, mandolina i piano) tan a nivell particular com en escoles.

Com a musicòleg cal destacar les investigacions realitzades entorn a l’instrument “theremin”. També és especialista en el programa d’edició d’audio “Logic Pro” i l’editor de partitures “Sibelius”

X