Hi ha un total de 14 rutes senyalitzades que recorren els punts d’interès romànic dins la comarca central.

1- Per l’antic terme medieval de Manresa
Dins l’antic terme de la Manresa medieval, la ciutat monumental ofereix al visitant la descoberta del Museu Comarcal i la seu de Manresa. Resseguint el riu Cardener, hi ha els notables monuments de Matadars, Sant Pere de Vallhonesta, els Comdals i el conjunt de Castellet

2- Vorejant Montserrat
Camí de Manresa a Montserrat pel coll del Bruc, es poden visitar les petites esglesioles romàniques de Sant Pere del Brunet i la capella de la Mare de Déu de Gràcia, Sant Jaume de Marganell…

3- Montserrat
A més de l’atractiu espiritual del monestir i el valor paisatgístic del Parc Natural de la muntanya de Montserrat, el massís atresora l’antic monestir de Santa Cecília de Montserrat i l’antiga ermita de Sant Iscle i Victòria.

4- Sant Benet de Bages
Sant Benet de Bages, una joia del romànic català, conserva al claustre capitells d’una gran riquesa escultòrica. Les dependències i espais inclouen vestigis d’època romana, preromànica, romànica, gòtica i d’èpoques posteriors.

5- Del Pla de Bages a Castellnou
En aquesta ruta visitarem Sant Andreu de Castellnou de Bages, el conjunt romànic de planta basilical més ben edificat d’aquest estil que es conserva al Bages, les petites capelles de Santa Maria de Claret i Sant Iscle i Santa Victòria de Bages, i la portada romànica del mestre Cadell a Sant Pere d’Or.

6- De Navàs a Sallent per les carenes
Una variada ruta que permet conèixer l’església de planta rodona de Sant Esteve del Castell de Sallent i Santa Maria de Cornet, una de les més belles construccions romàniques de l’interior de la comarca.

7- Les Valls del Montcau
L’església de Sant Martí de Mura permet una didàctica forma de veure l’evolució d’un edifici romànic. Les esglésies de Santa Maria de Talamanca, Sta. Maria de Rocafort, St. Esteve de Vila-rasa, i Santa Creu de Palou completen aquesta interessant ruta que discorre pel vessant bagenc del Parc Natural de St. Llorenç del Munt i serra de l’Obac.

8- De camí cap a la Catalunya Nova
Les torres de Fals conserven el caire medieval que encisarà de ben segur el visitant. A l’entorn, entre boscos i turons, sant Amanç de Viladés i Santa Maria del Grau mantenen restes de l’estil preromànic. Encimbellat dalt d’un turó, el conjunt del castell gòtic de Castellar.

9- Castellfollit del Boix
El conjunt monumental de Sat Pere de Castellfollit és l’objectiu fonamental d’aquesta ruta. Les restes del petit priorat de Sant Pere del Mont i Sant Miquel de Grevalosa completen la visita.

10-  El Cardener
Resseguint el Cardener, hi trobem Santa Maria de Cererols, el poble vell de Súria, la torre de la defensa de la Pobla i l’església de Sant Salvador del Quer.

11- Entre Balsareny i Gaià
Santa Maria de Ferrans, de dues naus, una excepció dins del romànic a la comarca, el conjunt del Castell de Balsareny i la petita capella de Sant Iscle i Santa Victòria es poden admirar en aquesta ruta prop d’on comença la monumental obra d’enginyeria medieval de la sèquia de Manresa.

12- Sant Cugat del Racó
En aquesta ruta en destaca, indiscutiblement, la joia del romànic a la comarca del Bages: l’església de Santa Cugat del Racó, l’única església de planta de creu grega que es conserva sencera a Catalunya, amb profusa decoració llombarda, i amb un cimbori circular atrevit, que parteix d’una planta quadrada.

13- Sant Mateu de Bages
Per terres d’antics castells, aquesta ruta transcorre pel terme municipal més gran del Bages i un dels més grans de Catalunya que, a més acull el major nombre d’esglésies romàniques en un sol municipi.

14- Pels dominis dels senyors de Cardona
Sant Vicenç de Cardona és la fita indiscutible d’aquesta ruta. Es tracta d’una monumental col.legiata, la primera gran església consagrada a Catalunya per l’abat Oliba. Visitarem també l’excepcional torre i l’església de Sant Julià de Coaner.

Per més informació sobre les rutes del romànic del Bages contactar amb:
Amics del Romànic del Bages
c/ Sabateria, 3 i 5 (Edifici Els Carlins) – 08241 Manresa
Tel. 93 827 33 02, aarb@aarb.cat, www.aarb.cat

r1

Canal de la Sèquia (Manresa)

r2

Cova de St Ignasi (Manresa)

r3

Montserrat

Itineraris per dins la ciutat de Manresa

L’Esplendor Medieval
Veniu a fer un viatge en el temps a la Manresa del segle XIV! Coneixereu el fons medieval del Museu Comarcal, la Torre de Sobrerroca, els tresors de la monumental basílica de la Seu i acabareu visitant el nou Centre d’Interpretació del Carrer del Balç. Durada aproximada: 2h30

La Descoberta de Manresa

Participeu en un recorregut panoràmic pels llocs més representatius de la ciutat. Comenceu al barri antic, on podreu contemplar la Manresa medieval i la basílica gòtica de la Seu, a continuació ens endinsarem a la ciutat barroca i acabareu al Passeig, on podeu admirar les principals mostres del patrimoni modernista. Durada de la visita: 1h30

Manresa Monumental

Aquesta visita es concentra en els dos monuments més emblemàtics de la ciutat. A la Seu, basílica gòtica del segle XIV, es visita el claustre i el seu soterrani, més un recorregut per l’interior posant especial atenció en els valuosos retaules gòtics, com el del Sant Esperit. A la Cova de Sant Ignasi es fa un recorregut des de l’església fins a la Coveta i s’introdueix la figura de Sant Ignasi en el context de la Manresa ignasiana. Durada de la visita: 2h

La Ruta Ignasiana

La ruta ignasiana recorre un seguit d’indrets marcats per anècdotes, llegendes i simbolisme: indrets, marcats pel record del fundador de la Companyia de Jesús, Sant Ignasi de Loiola, com la basílica de la Seu (no inclou i la visita a l’interior de la basílica), l’Antiga Escola de Sant Ignasi, el Pou de la Gallina o la Capella del Rapte. La visita finalitza al  monument ignasià per excel·lència: el Santuari de la Cova de Sant Ignasi. Durada:1h30

Parc de la Sèquia. La màgia d’un canal medieval
La Sèquia de Manresa és un canal construït al segle XIV que porta l’aigua del riu Llobregat, des de Balsareny, fins a la capital del Bages. Al llarg del seu trajecte, la Sèquia travessa el pla de Bages i passa per boscos, camps de secà i de regadiu, espais naturals i indrets històrics d’un gran interès. El Parc de la Sèquia neix amb la voluntat de convertir aquest recurs únic en un gran espai de lleure, cultura i turisme. Vol ser una manera diferent de descobrir un territori amb un ric patrimoni i amb tradicions llegendàries associades a aquest canal medieval. Per això s’han instal.lat uns equipaments bàsics al llarg del canal que faciliten la visita i la interpretació dels llocs més interessants, alhora que es treballa en la creació d’un seguit d’activitats lúdiques al voltant de la Sèquia.
Al llarg de la Sèquia hi ha un camí que voreja de cap a cap el canal. És ideal per fer-hi passejades, especialment en aquells trams que tenen un major interès paisatgístic, com ara Sant Iscle de Bages, els boscos de la Sala de Sant Ponç o el bosc de ribera a la zona de la Resclosa dels manresans. El Parc de l’Agulla, un dels punts més visitats del Bages, és un indret molt aconsellable per passar el dia en un entorn molt tranquil, am vistes a Montserrat, al costat de l’estany que recull les aigües de la Sèquia. També a l’entorn de la Sèquia es pot visitar el castell de Balsareny, el poblat ibèric del Cogulló i un conjunt d’esglésies i altres elements d’un patrimoni mil.lenari, com ara els aqüeductes de la Sèquia. Per completar  la jornada hi ha a l’abast diferents activitats lúdiques, com ara un dels millors circuits de karts de Catalunya, a la zona de la Sala.
Trobareu més informació i un plànol del recorregut a: www.parcdelasequia.cat

Per més informació i pel servei de visites guiades a Manresa contactar amb:
Oficina de Turisme de Manresa
Via de Sant Ignasi, 40 baixos
08241 Manresa
Tel. 93 878 40 90
turisme@ajmanresa.org
www.manresaturisme.cat

X