MENUMENU
Món Sant Benet
Món St Benet
Camí de Sant Benet, s/n 08272 Sant Fruitós de Bages
Tel. 93 872 94 01 info@monstbenet.com
Món Sant Benet és una destinació única que ofereix un munt de propostes per gaudir d’un dia diferent o una estada fantàstica. Començant pel magnífic monestir medieval de Sant Benet de Bages, considerat una de les joies del romànic de Catalunya, que permet fer un viatge únic per la història, acompanyats de fascinants muntatges audiovisuals que sorprenen a cada racó. I dins mateix del monestir, cal aprofitar per endinsar-se en l’antiga residència d’estiueig de la família del pintor modernista Ramon Casas, una mansió que encisa per la seva història i pel caràcter romàntic que ha donat al monestir.
Just a escassos metres del monestir hi trobem la Fundació Alícia, un centre d’investigació en cuina on aprendre a menjar millor.
Tot això, acompanyat d’una oferta gastronòmica de referència amb 3 restaurants i el meravellós hotel Món 4****s, tot en un entorn natural incomparable al costat del riu Llobregat.
Església de Sant Miquel de Cavallera
Ajuntament de Camprodon | Tel. 972 740 005 | www.camprodon.cat
Edifici d’una sola nau, orientada cap al nord, culminada amb un absis rectangular cobert amb volta de canó apuntada. És fruït de dues etapes constructives: una al segle XI, caracteritzada per la utilització d’uns carreus més petits als murs sud, est i oest i una altra, del segle XII, amb l’ús dels carreus més regulars que es veuen a l’absis. Posteriorment s’hi van afegir el campanar i altres dependències, que van tapar la façana est, on hi havia la porta d’accés. A la vora de Sant Miquel de Cavallera, hi ha la Torre Cavallera, una torre de defensa de planta quadrada i 11 metres d’alçada.
Església de Sant Cecília de Molló
Ajuntament de Molló | Tel. 972 740 387 | www.mollo.cat
L’església té una sola nau, cobert amb volta de canó apuntada, i un absis semicircular més estret que la nau, característica típica d’algunes esglésies del Ripollès. Hi podem distingir els elements típics de l’arquitectura romànica llombarda: bandes llombardes, arcuacions cegues, fris de dent de serra en la portada i en el campanar, i també, en menor mesura, a l’interior del temple. La resta dels murs són sobris, llisos i regulars.
A cada extrem de la teulada hi ha dos campanars petits que serveixen per anunciar la missa. Cal destacar el campanar de cinc pisos, elegant, esvelt i curt d’alçada si es contrasta amb les dimensions de l’església.
Pont Vell de Sant Joan de les Abadesses
Oficina de turisme de Sant Joan de les Abadesses
Tel. 972 72 05 99 | turisme@santjoandelesabadesses.cat
Les bases d’aquest pont daten del 1138, quan es va acabar la construcció del pont romànic que donava entrada a la vila. Malmès pel terratrèmol del 1428, va ser reedificat en estil gòtic, amb una arcada molt esvelta. Al final de la Guerra Civil va ser dinamitat i el 1976 es va reconstruir fidelment, amb la volta gòtica i les petites arcades del pont romànic.
Palau de l’Abadia
Residència dels abats, data dels segles XII-XV. L’escut que es conserva en la major part dels capitells del claustre gòtic interior és d’Arnau de Villalba, l’abat que el feu ampliar. Destaca també la sala tosca. En un anacronisme poètic, el poeta Joan Maragall convertí l’edifici en escenari de la llegenda del comte Arnau. Exposició permanent “ Romànic una volta pel Ripollès”.
Pont Medieval de Vallfogona
Sembla que va ser construït al segle XIV pels senyors de Milany, que precisament en l’època de l’edificació del pont van traslladar la seva residència del castell de Milany al de Vallfogona.
La seva funció era per travessar la riera de Vallfogona, el camí que unia el poble amb el castell de Milany i Vidrà.
Ermita Romànica de Sant Bartomeu de Covidalses
Aquesta ermita que és de gran bellesa i situada al mig dels prats, és d’estil romànic del segle XII, té una sola nau de volta de canó amb una absis semicircular ornamentat per arcs llombards. L’edificació actual ha rebut notables canvis i reformes, sobretot per haver-li caigut la volta en els terratrèmols de l’any 1425.
Sant Joan de Fàbregues
Visites: només s’hi fa missa el dia de Sant Joan, el 24 de juny a les 12 h. Per altres visites contactar amb l’empresa Anigami (també gestionen l’allotjament del costat de l’església) al 937 447 295.
Edifici romànic d’una nau, tres absis i cimbori. Fou refet el segle XI i modificat després dels terratrèmols del 1427.
Ermita de Sant Llorenç Dosmunts
Visites: només s’hi fa missa el dia de Sant Llorenç, el 10 d’agost. Per altres visites contactar amb el mossèn de Rupit al 630 116 954.
Datada del segle XII, l’edifici original es conserva en gran part, ja que únicament fou suprimit l’absis romànic per un presbiteri rectangular al segle XVII.
Sant Julià de Cabrera
Visites: s’hi fa missa el diumenge de Rams a les 13 h. Per altres visites contactar amb el mossèn de Rupit al 630 116 954.
L’edifici romànic va resultar seriosament damnificat pels terratrèmols de 1425-1427. Malgrat haver sofert moltes modificacions, conserva una part de la seva estructura original.