Castell de Calders
Castell emplaçat al cim d’un turó de forma cònica que s’aixeca en una clotada al voltant del riu Calders. El conjunt és format per la torre mestre, una muralla perimetral, una construcció dels segles XVII-XVIII i possibles restes de l’església. La torre mestre o de l’homenatge és de planta circular. Es tracta d’una construcció senzilla amb un aparell matusser. Aproximadament la meitat de la torre s’ha esfondrat, juntament amb el bancal de roca on es sustentava. Recentment ha estat consolidat la base de la roca amb un mur de totxo. La muralla, que es conserva parcialment, ressegueix el perímetre de l’esplanada al cim del turó. Té un baluard quadrat. Adossat a la muralla s’aixequen les restes d’una construcció posterior al castell (segles XVII-XVIII) amb un soterrani que devia servir com a cisterna. Possiblement es tracta d’una masoveria.

Església de Sant Vicenç de Calders
Datada el segle X, fou renovada al segle XV. Té algun element romànic i altres detalls a l’interior curiosos d’observar. L’ampliació important es va fer al segle XVII.

www.calders.cat 

El patrimoni romànic de Santa Maria d’Oló

El terme d’Oló es troba esquitxat d’esglésies i capelles d’estil romànic. En destaquen Sant Feliuet de Terrassola (927), restaurada el 1970, consta de dues naus amb dos absis i una torre que fa les funcions de campanar. Prop del mas d’Armenteres trobem les runes de Sant Joan Vell (1081) abandonada el 1643 en construir-se una nova església dalt del pla.

Sant Vicenç de Vilarassau (1134) es troba situada prop del mas del mateix nom. És una construcció d’una sola nau amb un absis decorat amb arcuacions llombardes i un bonic campanar de cadireta. Conserva restes de pintures romàniques. Va ser restaurada el 1990.

Sant Jaume de Vilanova, és una esglesiola del segle XI, de les poques que es conserven de planta rodona. Altres exemples els trobem en les capelles de Sant Miquel d’Oló i Santa Creu de la Plana, datades entre els segles XII i XIII i actualment sense culte.

Castell Calders
Castell de Calders ©Consorci del Moianès
ripolles1
L’Scriptòrium de Ripoll ©TurismeRipoll
X