L’excursionisme, una proposta lúdica que afavoreix el desenvolupament del territori i el benestar personal

El senderisme és una pràctica  que promou el respecte pel medi ambient i la conservació de la natura. Consisteix a caminar per senders, muntanyes, boscos, rius i altres paisatges naturals per tal de gaudir de la natura, fer exercici i connectar amb l’entorn. Aquesta activitat afavoreix el desenvolupament en regions i localitats de serveis limitats però de potencial destacable.

Els orígens de l’excursionisme català

El Ripollès, té una rica tradició excursionista i muntanyenca. De fet, molts consideren que és el bressol de l’excursionisme català. Els primers excursionistes catalans van explorar els Pirineus des del Ripollès. Pioners com Antoni Massó i César Torras van realitzar les primeres travesses per llocs com Ribes de Freser i la vall de Nuria. A més, van conquerir cims emblemàtics com l’Aneto, el més alt dels Pirineus.

Els beneficis del senderisme

El senderisme és una activitat saludable que ofereix múltiples beneficis pel nostre benestar. Tant si ho practiquem a la muntanya com al camp, els seus avantatges són notables.

1. Millora cardiovascular: El senderisme és una activitat aeròbica que beneficia el nostre sistema circulatori1. En caminar per senders, estimulem el cor i els pulmons, millorant la resistència i la salut cardiovascular.

2. Reducció de l’estrès: La connexió amb la natura i l’aire lliure té un efecte positiu al nostre estat d’ànim. El senderisme ens ajuda a desconnectar de l’estrès diari ia relaxar-nos2. A més, l’activitat física allibera endorfines, cosa que contribueix a una sensació de benestar.

3. Millora cognitiva: Caminar a l’aire lliure també té beneficis per a la nostra ment. Estimula la concentració, la memòria a curt termini i les funcions cognitives2. La natura i lentorn natural poden ajudar a reduir la fatiga mental.

4. Somni de qualitat: L’activitat física regular, com ara el senderisme, millora la qualitat del son. En estar en contacte amb la natura, regulem el nostre ritme circadià i afavorim un descans més reparador

5. Socialització i connexió: El senderisme és una activitat que es pot gaudir en grup. Compartir lexperiència amb amics o familiars enforteix els llaços i fomenta la comunicació1. A més, és una excel·lent oportunitat per desconnectar de les pantalles i connectar amb els que ens acompanyen.6. Contacte amb la natura: El senderisme ens permet explorar paisatges, respirar aire fresc i admirar la bellesa natural. Això té un impacte positiu al nostre benestar emocional i espiritual.

Recorda sempre planificar les teves sortides amb antelació, portar aigua, protegir-te del sol i tenir una petita farmaciola en cas d’emergència.

X