L’Associació Rutes del Romànic aposta per l’ampliació del Camí Oliba a la Catalunya Nord

Oliba tingué un paper molt destacat a la Catalunya Vella dels anys 1000. Avui en dia, trobem espais com Montserrat, Vic o Ripoll que, a través dels seus vestigis, relaten la vida d’aquest bisbe i abat, clau en l’època. Més enllà d’aquests, a diferents punts de la Catalunya Nord s’hi troben elements patrimonials materials o immaterials que certifiquen la importància d’aquesta figura. Toluges (on es va celebrar la Pau i Treva de Déu), Sant Miquel de Cuixà (on morí Oliba), Sant Martí del Canigó o Elna en són alguns exemples.

Per a tot això, l’Associació Rutes del Romànic fa temps que treballa per una ampliació del Camí Oliba a la Catalunya Nord, a fi de donar més valor a la ruta i generar una proposta transfronterera interessant que combini natura i cultura.

És per aquest motiu que l’associació de Rutes del Romànic ha realitzat un estudi estratègic que proposa diferents opcions per a l’ampliació d’aquest camí, d’una manera viable i adequada al context. Així doncs des de les Basses de Puigsec (al terme de Molló), on ara acaba el camí, es preveu ampliar-lo fins a Sant Martí del Canigó, passant per Prats de Molló, Taurinyà o Vernet, entre d’altres. L’estudi proposa també fer una variant per la plana del Rosselló (més suau que l’anterior) que discorreria per Arles de Tec, Ceret, Elna, Toluges, Illa de Tet, Prada o Rià.

L’estudi ha comptat amb la participació del País d’Art i d’Història Transfronterer de les Valls Catalanes del Tec i del Ter; així com de Joan Peytaví, professor de la Universitat de Perpinyà i Claude del Toro, membre de l’associació ” Les routes de l’art Roman catalan, le chemin Oliba”.

L’acció s’ha portat a terme amb el suport econòmic de la Casa de la Generalitat de Perpinyà, en el marc dels ajuts de l’Eurodistricte per al desenvolupament de projectes de cooperació a l’Espai Català Transfronterer.

Es preveu que pel 2021-2022 es puguin realitzar un seguit de visites a entitats locals i al Departament dels Pirineus Orientals amb l’objectiu d’explicar el projecte i valorar l’ampliació d’aquesta ruta per a poder-la fer realitat sobre el terreny. 

 

X