La pluja no impedeix l’assistència de desenes de persones al tercer acte organitzat en el marc del mil.lenari Oliba

L’acte va tenir lloc el passat dissabte a Sant Joan de les Abadesses i va acollir una setantena de persones.

Es van poder veure diverses representacions musicals

L’objectiu de l’acció és donar a conèixer el Camí Oliba, un sender que uneix Montserrat i els Pirineus i recorre els indrets més representatius de l’art romànic català a la Catalunya interior

El passat dissabte el poble de Sant Joan de les Abadesses, al Ripollès,  va acollir la tercera de les representacions artístiques programades en el marc del mil.lenari Oliba.

Els actes es van iniciar a les sis de la tarda al Palau de l’Abadia amb la conferència “Oliba: un abat i bisbe a l’Europa de l’any 1000” que va anar a  càrrec de Marc Sureda, conservador del Museu Episcopal de Vic. Aquesta tindrà lloc a les 18:00 hores al Palau de l’Abadia.

A continuació els assistents van poder gaudir d’un tastet amb productes locals que va consistir en formatges i embotits de la comarca, postres típics de Sant Joan i cervesa artesana feta a aquest municipi, també.

Unes hores més tard, entorn les 21:30 hores va arribar el plat fort amb l’esdeveniment artístic creat excepcionalment en el marc del mil.lenari. Es va donar una benvinguda institucional que va comptar amb les intervencions de Montserrat Tallant, regidora de cultura de l’ajuntament de Sant Joan de les Abadesses; mossèn David i el mateix creador i director artístic de l’esdeveniment, Antoni Madueño.

En l’acte els participants van poder escoltar música que va interpretar Lucia Samitier amb l’arpa, dins el Palau de l’Abadia. A continuació es va poder escoltar música tradicional dins el claustre, a càrrec de Les Cantarines. L’acte va finalitzar al mateix monestir, amb els cants de l’època d’Oliba, interpretats per Arturo Palomares, Lucia Samitier i Antoni Madueño.

        

LA PROPOSTA D’ACCIÓ ARTÍSTICA

Es tracta d’una creació en quatre parts que aglutina accions al voltant de la figura del bisbe, un diàleg entre música medieval i art contemporani, inscrit radicalment en el territori a través del Camí Oliba. Els escenaris escollits són la Seu de Manresa, la catedral de Vic, el monestir de Santa Maria de l’Estany i el monestir de Sant Joan de les Abadesses i Palau de l’Abadia.

Durant l’acció artística es preveu que el públic circuli a través dels espais patrimonials en una descoberta poètica i simbòlica a través de la llum, el so, la música, la forma i la paraula. Les músiques d’Oliba conviuren amb elements visuals projectats (mapping, vídeo-art ), dansa contemporània, i escultures de llum, adaptades als espais en cada situació.

Les peces musicals interpretades són obres catalanes dels segles XI i XII , composades o copiades als scriptoria promoguts per Oliba, amb un treball musicològic de recerca i documentació, interpretades per músics especialitzats en el repertori medieval de reconeguda trajectòria.

EL PROPER ESDEVENIMENT, A VIC

El proper dels actes de celebració del mil.lenari Oliba tindrà lloc el dia  27 d’octubre, sota el títol de Pau i Treva. Els espais del claustre de la catedral de Vic, Seu del bisbe, seran l’escenari de la darrera acció artística, que aprofundirà en el llegat del bisbe. Una instal.lació artística, música contemporània, i també cants escrits i copiats a Vic i Ripoll, permetran als visitants de submergir-se en l’esperit que devia acompanyar als pensaments d’Oliba.

QUÈ ÉS EL CAMÍ OLIBA?

El Camí Oliba és un sender de gran recorregut (GR-151) que connecta algunes de les obres més emblemàtiques de l’art romànic català. Transcorre entre Montserrat i els Pirineus i passa per algunes de les ciutats i pobles amb més història de la Catalunya Vella, com Manresa, Vic, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. Creua el paisatge d’interior i de mitja muntanya de les comarques del Bages, Moianès Osona i el Ripollès en un itinerari poc exigent i envoltat de serveis turístics i comercials de gran valor afegit. El Camí Oliba és un autèntic museu al mig de la natura. És art, cultura i història en la seva essència, en espais gairebé inalterats al llarg dels temps. És un recorregut pels orígens de Catalunya, quan personatges com el bisbe i abat Oliba van decidir repoblar i cristianitzar aquestes terres sembrant-les d’esglésies i monestirs.

Més informació:

Associació Rutes del Romànic | T.646295701 | camioliba@gmail.com | www.camioliba.com

X