Enoturisme i cultura a peu de camí

Descobreix la cultura vinícola del Bages. Podràs conèixer el patrimoni rural de les tines de pedra seca. Es tracta d’unes estructures úniques a Catalunya i sorprenen per la seva arquitectura i estat de conservació. Aquestes estan disposades en petits grups on els pagesos de la zona hi abocaven el raïm per premsar-lo i dipositar-lo posteriorment en tines situades a un nivell inferior per a la seva fermentació.

Artés es convertirà també en un punt de parada obligatòria. En aquest petit poble, de clars orígens vinícoles, es poden visitar diferents cellers, que creen vins que contenen una varietat autòctona, el picapoll, molt tradicional en aquesta zona del Pla de Bages, que és denominació d’origen.

La darrera parada que et proposem és a l’Estany, petit poble que alberga un monestir fundat l’any 1080, i on destaca el seu claustre, una de les joies del romànic català. L’estany, d’aquí el nom del poble, ja no hi és però es poden trobar testimonis associats a la seva historia arreu: la mina, gran obra d’enginyeria que va facilitar el dessecament de l’estany, i els recs, que encara compleixen el seu deure de canalitzar les aigües cap a la mina.

Tines al Bages
Els Tres Salts del Llobregat, al Bages
Enoturisme al Pla de Bages
©Òscar Rodbag
Monestir de Santa Maria de l’Estany
© Òscar Rodbag
X