TRAM 1

MONTSERRAT  · Manresa  · Sant Fruitós de Bages ·  L’Estany · VIC

Distància i temps: Montserrat-Manresa (21km-31min) | Manresa-Sant Fruitós de Bages (14,41km – 18min) | Sant Fruitós de Bages-L’Estany (37km-30min) | L’Estany- Vic (23,1km-23min)

MONESTIR DE MONTSERRAT

imatge-de-la-mare-de-deu-S_1_1761

La incomparable muntanya de Montserrat és única en el món per la seva peculiar silueta i formació i acull el santuari de la Mare de Déu i el monestir benedictí, el qual, des de fa quasi mil anys, ha estat al servei de tots els pelegrins que, des de tot el món, vénen a venerar la imatge de la Moreneta.

Fundat pel bisbe i abat Oliba el 1025, de l’obra romànica original només en queda una portalada, situada a l’antic claustre, actual atri de la basílica. Està decorat amb iconografia de l’Antic i el Nou Testament

Aparcament: L’espai disposa de dos aparcaments de pagament. L’un es troba a la meitat del camí de la muntanya de Montserrat, en l’estació del Cremallera de Monistrol Vila (gratuït). L’altre està just al costat del Monestir de Montserrat (de pagament)

Serveis propers: hotel-restaurant Abat Cisneros, restaurant Montserrat, bufet, cafeteria  self-service, bar, pastisseria, Museu, Espai Audiovisual, botiga i oficina de turisme on s’hi poden llogar audioguies.

Preu entrada: Gratuït

Horaris:

Basílica – 7.30h a 20.00h

Cambril de la Mare de Deú – De 7.00 a 10.30h i de 12.00 a 18.15h

Salve i Virulai cantats per l’Escolania de Montserrat – De dilluns a divendres a les 13.00h. Diumenges a les 12.00h

SANTA MARIA DE LA SEU DE MANRESA

bisbe7

Santa Maria de la Seu és una basílica gòtica considerada germana bessona de Santa Maria del Mar (Barcelona), edificada pel mateix arquitecte. Al seu interior, conserva una importantíssima col·lecció de retaules gòtics que posa de manifest l’auge econòmic de l’anomenat “gran segle” manresà, el s. XIV.

La basílica gòtica encara conserva alguns elements romànics de les obres impulsades pel bisbe i abat Oliba, com quatre arcs reposats sobre columnes amb capitells decorats (s. XI) i un portal (s. XII) situat al costat de la porta nord.

Aparcament: Prop del recurs s’hi troben aparcaments de pagament.

Serveis propers: La Seu està ubicada al centre de la ciutat, pel que és fàcil trobar-hi nombrosos serveis: bars, restaurants…

Preus:

Visita guiada : 6€
Entrada general: 4€
Entrada reduïda (estudiants, jubilats i manresans): 2€
Entrada gratuïta pels menors de 16 anys

Horaris:

Dies feineres: de 10.45h a 13.30h i de 16.00 a 19.00h

Caps de setmana i festius de 10.45 a 14.00h i de 17.00 a 19.00h

Cada dissabte visita guiada a les 11:00 hores

Altres:

A Manresa, a més, podràs descobrir la Cova de Sant Ignasi, el Centre d’Interpretació del Carrer del Balç o el Parc de la Sèquia. Per a més informació visita www.manresaturisme.cat

MONESTIR DE SANT BENET DE BAGES

  • Adreça: Camí de Sant Benet, s/n, s / n, 08272 Sant Fruitós de Bages, Barcelona
  • Contacte: 93 875 94 01 |  info@monstbenet.com | https://monstbenet.cat
  • Coordenades GPS: N 41º 44’ 33.487”   E 1º 53’ 57.171”
22 - Ruta - Camí Oliba

El monestir benedictí de Sant Benet de Bages, situat al terme municipal de Sant Fruitós de Bages, és un dels conjunts monàstics de l’Edat Mitjana més ben conservats de Catalunya.  Hi predomina l’estil romànic, però s’hi troben elements preromànics i parts que van fins al Modernisme, passant pel Barroc. Forma part del projecte Món Sant Benet, de la Fundació Catalunya La Pedrera i és una proposta cultural, turística i de lleure d’una gran singularitat.

A Món Sant Benet s’ofereixen visites per conèixer la part medieval del monestir, i també la que correspon a l’antiga residència d’estiueig del pintor modernista Ramon Casas i la seva família, ubicada al sobreclaustre del monestir. L’experiència medieval al monestir es proposa com un viatge per mil anys d’història, on es descobreixen les parts monumentals del monestir, com l’església, la cripta, el claustre i les cel·les dels monjos. En aquesta visita, el passat ens parla a través d’hologrames espectaculars, projeccions immersives, efectes sorprenents… per conèixer la història del monestir, però també els mil anys d’història de Catalunya.

Aparcament: L’espai disposa d’aparcament gratuït

Serveis propers: A escassos metres es troba un hotel i tres restaurants (un d’ells amb estrella Michelin), així com un innovador centre internacional de recerca en cuina (Fundació Alícia).

Preu entrada: Consulteu els horaris de les visites guiades.

Horaris:

Dilluns tancat.

Consulteu els horaris de les visites al telèfon 93 875 94 01 o al web (imprescindible reserva prèvia). Horari d’atenció per a reserves de 9 a 18h.

MONESTIR DE SANTA MARIA DE L’ESTANY

  • Adreça: Pl. del Monestir, 2, 08148 L’Estany, Barcelona
  • Contacte: 938 303 040 | www.monestirestany.cat
  • Coordenades GPS: N 41º 52’ 8.737”   E 2º 6’ 44.898”
1200px-Spain,_Catalonia,_L'Estany,_Santa_Maria_de_l'Estany_(2)

Fundat fa més de 900 anys, del romànic en resten l’església, les sales del museu i, sobretot, l’extraordinari claustre, una joia mundial de l’arquitectura religiosa.És declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

Aparcament: Aparcament gratuït als entorns.

Serveis propers: El monestir es troba ubicat al centre del poble, per la qual cosa és fàcil disposar de serveis propers: bars, restaurants, allotjament, forn de pa…

Preu entrada:

Entrada general: 3,50€

Entraeda reduïda (jubilats, aturats, minusvalidesa, docent, estudiant i peregrí) : 3€

Entrada reduïda per grup (+ de 15 persones) : 2,50€

Menors de 12 anys: gratuït

Horaris:

De dimarts a diumenge i festius de 10.00 a 14.00h

Visites guiades per a grups: informació i reserves al 938 303 040

CATEDRAL DE VIC

  • Adreça: Plaça de la Catedral, 1, 08500 Vic, Barcelona
  • Contacte: 938 862 091 | turisme@vic.cat | www.victurisme.cat
  • Coordenades GPS:N 41º 55’ 40.707”   E 2º 15’ 17.726”
catedral_vic

De la catedral consagrada pel bisbe Oliba (1038) en resten el campanar, el més alt del romànic català, i la cripta. Al subsòl s’hi guarden les restes arqueològiques de Santa Maria la Rodona.

La decoració mural de la nau central,  l’obra de major magnitud de Josep M. Sert, enriqueix el valor artístic de tot el conjunt.

Aparcament: Aparcament gratuït i de pagament als entorns.

Serveis propers: El monestir es troba ubicat al centre de la ciutat, per la qual cosa és fàcil disposar de serveis propers: bars, restaurants, allotjament,comerços…

Preu entrada:

Entrada lliure a la nau Central
Entrada a la Cripta romànica, Retaule major i al Claustre gòtic: 3€ per persona
Menors d’edat, persones jubilades i grups a partir de 10 persones: 1€ per persona

Horaris:

Cada dia, de 10.00 a 13.00h i de 16.00 a 19.00h

A Vic, a més, podràs descobrir la plaça del Mercadal, el Temple Romà, el Castell dels Montcada així com el Museu Episcopal de Vic, un dels grans referents europeus de l’art romànic, i dedica un espai propio al bisbe i abat Oliba.  Per a més informació visita www.victurisme.cat

MUSEU EPISCOPAL DE VIC | ESPAI OLIBA

romanic3

El Museu Episcopal de Vic, inaugurat el 1891, conserva una magnífica col·lecció d’art medieval amb obres mestres de pintura i escultura del romànic i del gòtic català. Les col·leccions d’orfebreria, teixit, forja, vidre i ceràmica ofereixen un complet recorregut per la història de l’art litúrgic i de les arts decoratives a Catalunya. Aquest fons de valor excepcional, integrat per més de 29.000 peces, s’exhibeix en un edifici situat al costat de la Catedral de Vic i equipat amb unes innovadores instal·lacions museístiques.

Aparcament: Aparcament gratuït i de pagament als entorns.

Serveis propers: El monestir es troba ubicat al centre del poble, per la qual cosa és fàcil disposar de serveis propers: bars, restaurants, allotjament,comerços…

Preu entrada:

Entrada individual – 8 €

Abonament anual – 12 € (Accés lliure al Museu durant un any a partir de la data de compra)

Entrada reduïda per grups – 5 € (A partir de 15 persones)

Entrada reduïda – 5 € (Jubilats, aturats, joves d’entre 10 i 18 anys, persones amb discapacitat i acompanyant, carnet d’estudiant, carnet jove, carnet de família nombrosa o monoparental, carnet del club TR3SC)

Entrada gratuïta (Menors de 10 anys, membres de l’ICOM i de l’Associació de Museòlegs de Catalunya, primer dijous de cada mes (excepte festius), 18 de maig (Dia Internacional dels Museus), 5 de juliol (festa major), estudiants (treball d’investigació amb acreditació), passi permanent del Mev, professors amb el Carnet docent de la Generalitat de Catalunya, Amics del Museu Nacional d’Art de Catalunya i periodistes acreditats.)

 

EXPOSICIÓ TEMPORAL

Entrada general – 3 €

Combinada museu general  + entrada exposició temporal  – 8 €

Combinada museu reduïda + entrada exposició temporal– 5 €

 

Horaris:

De dimarts a divendres de 10 a 19 h (d’abril a setembre)

De dimarts a divendres de 10 a 13 h i de 15 a 18 h (d’octubre a març)

Dissabtes de 10 a 19 h

Diumenges i festius de 10 a 14 h

El Museu romandrà tancat els dilluns; els dies 1 i 6 de gener; el dilluns de Pasqua i els dies 25 i 26 de desembre.

Venda d’entrades fins a mitja hora abans de tancar.

A Vic, a més, podràs descobrir la Catedral de Vic, la plaça del Mercadal, el Temple Romà o el Castell dels Montcada . Per a més informació visita www.victurisme.cat

ALTRES PUNTS DE PARADA RECOMANABLES

Església Parroquial de Santa Eulàlia de Riuprimer: Consagrada l’any 1041 pel mateix Abat Oliba es pot veure la coberta de lloses de pedra romànica, oculta des del segle XVII sota una teulada. Per poder visitar la coberta de lloses de pedra es va construir una lleguera escala metàl.lica i una sala d’exposicions en què es pot veure la coberta, una maqueta de l’església i també l’antic rellotge original del segle XVIII i de fabricació catalana.

X