CAMINADES I VISITES GUIADES 2022

Us presentem “Territori Oliba”📍, l’agenda d’activitats de descoberta i coneixement del paisatge, els monuments i la història d’un territori marcat per la petjada del bisbe i abat Oliba.

Es tracta d’una proposta impulsada per @casesdoliba i el @camíoliba.

CAMINADA GUIADA

Dia: 22 de maig
Hora de trobada: 09.00h
Punt de trobada: Pàrquing de l’Església de Cantonigròs
Preu: Gratuït

8a edició CAMINADA OLIBA

Cantonigròs – Cabrera  (Osona)

Activitat guiada per Anigami que ens portarà a descobrir aquesta bonica zona del Collsacabra fins al Santuari de Cabrera. Inclou guiatge, trasllat al punt d’inici, petit refrigeri i obsequi. Places limitades

És important anar ben calçat i portar aigua i una mica de menjar, doncs es farà una parada per esmorzar.

Informació tècnica
Distància: 10km
Desnivell acumulat: 800m
Alçada màxima: 1225m (Santuari de Cabrera)
Dificultat: mitjana
Temps: 4 hores aproximadament

resized_cabrera

VISITA GUIADA

Dia:2 de juliol
Hora: 11.30h
Preu: 10€

“EL CAMPANAR I ELS SOSTRES DE LA CATEDRAL”

Catedral Sant Pere de Vic

L’incendi de la catedral de Sant Pere de Vic ocorregut l’any 1936 deixà el gran edifici sense sostre. L’any 1940, en cobrir-se de nou, els responsables de les obres enginyaren un extraordinari entramat d’envanets que permeté de cobrir amb garanties un edifici tan gran, salvant les dificultats tècniques, econòmiques i materials del moment. Passejar-se per aquesta mena de llimbs situats entre les teules i les voltes de la catedral permetrà comprendre el sistema constructiu, valorar l’enginy dels responsables, i trobar-se dins un àmbit arquitectònic sense gaires equivalents. Sens dubte, una manera ben diferent de visitar la seu episcopal vigatana. La visita es completa amb l’ascenció al campanar romànic de la catedral. Una torre de 46 metres d’altura contruida en època del bisbe Oliba, que permet veure els teulats de la catedral des d’un altre punt de vista.

MEV2

VISITA GUIADA

Dia: 14 de juliol
Hora: 19.15h
Preu: Entrada general  7,5€. Menors de 12 anys, gratis.

D’OLIBA A BERENGUER DE MONTAGUT

Basílca Santa Maria de la Seu de Manresa

El 1322, ara fa 700 anys, s’encarregà la construcció de la basílica gòtica de Santa Maria de la Seu de Manresa a l’arquitecte Berenguer de Montagut. El temple es construí a sobre de l’església romànica de Santa Maria, on el bisbe i abat Oliba juntament amb la princesa Ermessenda hi van tenir un paper clau l’any 1020.

Aquesta visita guiada recorrerà els vestigis romànics del temple i culminarà amb l’explosió de la Seu gòtica ascendint fins a la primera coberta de la basílica.

VISITA GUIADA

Dia: 5 d’agost
Hora: 16.30h
Preu: Adults 10€, jubilats i minsvàlids 8€, nens entre 12 i 18 anys 8€ i menors de 12 anys, gratis.

UN LLEGAT MIL.LENARI

Monestir de Sant Joan de les Abadesses

El monestir de Sant Joan de les Abadesses edificat el segle XII, va ser el primer Monestir femení dels comtats catalans. És un lloc de culte religiós, d’acolliment i hospitalitat i un espai de memòria.

L’església de Sant Joan (s. XII), d’una sola nau i un creuer amb cinc absis, és una peça única del romànic català. Passejar pel seu claustre gòtic et transportarà a reviure moments i descobrir la seva història, llegendes i tradicions.

La visita guiada al monestir us descobrirà un ric patrimoni arquitectònic del nostre país d’arrels mil·lenàries i us farà gaudir de la història, el paisatge i l’art.

Monestir_de_Sant_Joan_de_les_Abadesses-PM_47083

VISITA GUIADA

Dia: 10 de setembre
Hora: 21.30h
Preu: Entrada general 10€, menors de 12 anys, gratis.

VISITA AMB ESPELMES A L’ESTANY

Monestir de Santa Maria de l’Estany

No hi ha cap dubte que el claustre de l’Estany és un dels més excepcionals de tota l’escultura romànica catalana, de dia…i de nit!

Si de dia ja és tota una experiència, al capvespre i a la llum de les espelmes pot ser realment única!

Artes

VISITA GUIADA

Dia: 22 d’octubre
Hora: 16.00 h
Preu: 5€, activitat subvencionada per Osona Turisme.

ELS RASTRES D’OLIBA. VISITA MARIDADA A SANT PERE DE CASSERRES

Monestir de Sant Pere de Casserres

Descobreix el Monestir de Sant Pere de Casserres tot seguint els rastres que el bisbe i abat Oliba hi va deixar ara fa més de 1.000 anys.

La visita es completarà amb una sessió que combina el coneixement sobre els productors i els productes que formen part de la cistella ‘Fet a Osona: aliments excel·lents’ (https://fetaosona.cat/aliments-excellents/) amb l’explicació sobre els actius turístics de la comarca al mateix temps que es parla sobre sostenibilitat, sobirania alimentària i transmissió de coneixement oral entre generacions.

El maridatge es conduirà a partir d’un relat llegendari sobre el patrimoni immaterial i oral del territori transmès a través de les trementinaires i el seu pas per les diferents regions d’Osona.

monestir

CAMINADA GUIADA

Dia: 20 de novembre
Hora: matinal (hora a concretar)
Preu: Gratuït

9a edició CAMINADA OLIBA

Tram Santa Maria d’Oló – L’Estany (Moianès)

Voleu gaudir del senderisme de muntanya? Apunteu-vos a la caminada Oliba per conèixer el sender del Camí Oliba, en el seu pas pel Moianès.

Podràs descobrir, de la mà d’un guia professional, aquest bell territori impregnat de romànic. Gaudeix d’un autèntic museu a l’aire lliure.

Inclou: Guiatge, bus de retorn al punt d’inici i petit obsequi al final de l’activitat.

home5

VISITA GUIADA

Dia: 26 de novembre
Hora: 10.30h
Preu: Entrada general 8,5€. Menors de 10 anys, gratis.

AVUI FA MIL ANYS

MEV, Museu d’Art Romànic

Avui, fa mil anys, el bisbe Oliba iniciava la construcció de la catedral de Vic. D’aquesta construcció encara se’n conserven alguns elements com el campanar o la cripta.

En aquesta visita guiada descobrirem aquests espais i, a través de les peces del museu reconstruirem els interiors de les esglésies romàniques. Des dels frontals d’altar, pintures murals i mares de déu, fins als teixits i les peces d’orfebreria. D’aquesta manera ens podrem imaginar la riquesa i esplendor d’aquests temples en època d’Oliba.

Museu Episcopal de Vic (Osona). Juny de 2020

VISITA GUIADA

Dia: 6 de desembre
Hora: 16.00h
Preu: Entrada general 9,8€. Reduïda 8,8€. Nenes i nens de 5 a 12 anys 2,7€. Menors de 5 anys, gratis.

OLIBA, MONJO DEL MONESTIR DE RIPOLL

Monestir de Ripoll

A través del recorregut pel monestir de santa Maria de Ripoll descobrirem la importància d’Oliba, no sols com abat i bisbe, sinó també com a impulsor d’una reforma cultural i artística que va més enllà dels seus temps.

cmsmultimedia.catalunya
X