Els principals recursos d’art romànic que es troben al llarg del sender de gran recorregut “Els Camins del Bisbe i Abat Oliba són:

Basílica col·legiata de Santa Maria de la Seu
La Seu és un dels exemples més representatius del gòtic català i símbol de la capital del Bages, obra de Berenguer de Montagut. Resulta de gran interès per les obres d’art que conserva a l’interior, especialment pel conjunt de retaules gòtics.
www.seudemanresa.cat

Museu Comarcal de Manresa
El Museu Comarcal de Manresa és una institució al servei de la societat que s’ocupa de conservar estudiar i difondre el patrimoni històric i artístic de Manresa i el Bages. Es de temàtica multidisciplinària: s’hi poden trobar des de peces d’arqueologia fins a obres d’art dels segles XX i XXI.
www.museudemanresa.cat

Monestir de Santa Maria de l’Estany
El monestir se situa on, des de fa més de 900 anys, una comunitat de canonges s’instal·là per seguir les regles de Sant Agustí. Des de fa més de tres segles, el monestir és la parròquia de Santa Maria de l’Estany. Del monestir medieval en resten l’església, les sales del museu i, sobretot, l’extraordinari claustre romànic, una joia de l’escultura religiosa de nivell internacional.
www.monastirestany.cat

Museu Episcopal de Vic
El Museu Episcopal de Vic conserva una magnífica col·lecció d’obres mestres de pintura i escultura del romànic i del gòtic català.
www.museuepiscopalvic.com

Monestir Sant Pere de Casserres
Sant Pere de Casserres és un dels monuments més importants de l’arquitectura romànica catalana, i concretament l’únic de l’ordre benedictí a Osona.
www.santperedecasserres.com

Monestir de Ripoll
El monestir de Santa Maria fundat vers el 879 pel comte Guifré el Pilós, va ser una peça clau en el desvetllament de l’art romànic. La seva restauració entre 1863 i 1893, marca els límits cronològics dels moments de plenitud i final del moviment renaixentista català.
www.monestirderipoll.cat

Monestir de Sant Joan de les Abadesses
El monestir fundat cap al 885 pel comte Guifré el Pilós i destinat a la seva filla Emma, va marcar íntimament la vida del poble.
La importància del seu arxiu i la troballa del cançoner trobadoresc ens donen fe de la important vida cultural que movia el monestir.
www.santjoandelesabadesses.cat

romanic1

Basílica col.legiata de Santa Maria de la Seu de Manresa

romanic2

Monestir de Santa Maria de l’Estany

romanic3

Museu Episcopal de Vic

romanic4

Monestir Sant Pere de Casserres

romanic5

Monestir de Sant Joan de les Abadesses

X