Església romànica de Sant Martí de Riudeperes
L’església romànica de Sant Martí documentada el 1050, va patir reformes ja en època romànica, quan al segle XII es construí una portada al mur de ponent i un atri, actualment integrat a l’edifici. Als segles XVI i XVII, hi foren afegides dues capelles laterals. Cal destacar el capitell i el fragment d’arquivolta de la portada del segle XII.
Visites: en horari de missa els diumenges de 10 a 11 h. Per visites en altres horaris contactar amb la masia Nogué al telèfon 938 887 024 o amb l’Ajuntament de Calldetenes, telèfon 938 863 105.
www.calldetenes.cat

Església Parroquial de Santa Eulàlia de Riuprimer
Consagrada l’any 1041 pel mateix Abat Oliba es pot veure la coberta de lloses de pedra romànica, oculta des del segle XVII sota una teulada. Per poder visitar la coberta de lloses de pedra es va construir una lleguera escala metàl.lica i una sala d’exposicions en què es pot veura la coberta, una maqueta de l’església i també l’antic rellotge original del segle XVIII i de fabricació catalana. Al cos de campanes s’ha conservat una antiga matraca, que és un instrument de fusta que substituïa les campanes durant la Setmana Santa, la qual s’ha fet restaurar ja que és un dels pocs exemplas d’aquesta mena que es conserven en bon estat a Catalunya.
Horari museu: Festius de 11h. a 13h
www.santaulaliariuprimer.cat

Església romànica de Sant Esteve de Tavèrnoles
Aquesta església documentada al 981, és un magnífic exemplar romànic, erigit cap al 1083 i modificat el 1728 amb una niva façana. S’ha de destacar el bonic campanar i la decoració externa de l’absis.
Visites: missa el diumenge a les 11.15h. Fora d’aquest horari contactar amb l’oficina de turisme de Tavèrnoles al 938 123 036.
www.tavernoles.cat

Església de Santa Maria de Vilanova
Ubicada al bell mig del nucli, aquesta església apareix documentada en una llista de parròquies entre els anys 1025 i 1050. L’edifici antic va ser substituït per un altre al final del segle XI. A finals del segle XVI es van construir una capella a banda i banda de la nau. Una de les modificacions més rellevants és el sobreaixecament de tota la nau i l’absis.
Visites: la missa se celebra el diumenge a les 10 h. Fora d’aquest horari consultar al telèfon 938 847 093.
www.vilanovadesau.cat

Campanar de Sant Romà
De l’edifici se’n pot veure la punta del campanar, ja que es troba inundat pel pantà de Sau, i depenent del nivell de l’aigua quedarà en major o menor part al descobert. Sant Romà apareix documentat entre els anys 1025 i 1050. L’església primitiva fou substituïda per una de nova que va ser consagrada el 1061-1062. Aquest edifici ha sofert vàries modificacions: tot un seguit de capelles laterals foren obertes las seus murs i es va aixecar la coberta. Posteriorment, al 1769, l’absis fou suprimit.
Visites: depèn del nivell de l’aigua del pantà.
www.vilanovadesau.cat

Església romànica de Sant Miquel de Sorerols
Original del segle XI i consagrada el 1095, l’església de Sant Miquel és un edifici d’una sola nau capçada a llevant per un absis semicircular. La nau ha estat coberta amb una volta de canó, reforçda per tres arcs torals. S’ha de destacar el guarniment de ferramenta que la porta d’entrada porta incorporada.
Visites: demanar les claus a una casa de pagès propera al telèfon 937 447 009.
www.tavertet.cat

Ermita romànica de Sant Bartomeu de Covildases
Aquesta ermita que és de gran bellesa i situada al mig dels prats, és d’estil romànic del segle XII, té una sola nau de volta de canó amb una absis semicircular ornamentat per arcs llombards. L’edificació actual ha rebut notables canvis i reformes, sobretot per haver-li caigut la volta en els terratrèmols de l’any 1425.
www.vidra.cat

osona1

Campanar de Sant Romà

X