Les diferents cares d’Oliba

Oliba, comte, abat i bisbe, és una figura clau a la Catalunya de l’any 1000. Va ser un destacat protagonista de la renovació cultural i artística europea, constructor d’edificis, promotor d’escriptoris monàstics, polític instaurador de la Pau i Treva de Déu i difusor de la ciència del moment.

1.Oliba, constructor

La ciutat de Manresa va ser destruïda en 1003, i després d’anys de romandre deshabitada, Oliba bastí de nou la Seu i  va reorganitzar la vida urbana. Però també VA introduir el romànic llombard a Catalunya, i promogué la construcció de monestirs, esglésies i catedrals arreu del territori.

2.Oliba, viatger

Els camins europeus de l’any 1000 recorreguts pel bisbe, des dels comtats catalans als viatges a Roma, però també els camins del saber; imaginar a Oliba carregat de còdexs en els seus viatges, veritables tresors a l’època, trànsit d’idees, i via de l’aprenentatge espiritual.

3.Oliba, creador de la Pau i Treva

El bisbe Oliba és l’impulsor de les Assemblees de Pau i Treva a Catalunya. Enfront dels abusos dels nobles contra pagesos i comerciants, la Pau i Treva esdevé una llavor que facilitarà el comerç, l’economia productiva, i acabarà creant els fonaments polítics de Catalunya.

Oliba, fou doncs, molt més que un personatge religiós de l’època.  Amb el Camí Oliba podràs conèixer més sobre el personatge i també descobrir pobles i ciutats amb encant, degustar producte local, allotjar-te en espais únics o passejar per espais naturals de gran bellesa.

 

X