La Seu de Manresa presenta un nou punt de visita: l’Espai Oliba

• A partir del 16 de juliol, l’Espai Oliba formarà part del recorregut de visita habitual.
• S’hi explica l’origen romànic del temple i també de Manresa.

La basílica Santa Maria de la Seu de Manresa celebra el Mil·lenari de la seva redotació i, entre els actes que configuren el seu programa, en destaca un que tindrà permanència: l’obertura de l’Espai Oliba.

Aquest espai és el que fins ara s’ha denominat “sota claustre romànic” de la basílica i que es pot observar des del claustre modern a través d’una enorme finestrada. El dia 15 de juliol (dia exacte de la visita a Manresa del Bisbe Oliba i la Comtessa Ermessenda l’any 1020) s’inaugurarà oficialment, i a partir de l’endemà les portes d’aquest espai quedaran permanentment obertes perquè tots els visitants hi puguin accedir. Per tal d’habilitar l’espai, s’hi han instal·lat càmeres de vídeo vigilància, s’han delimitat els accessos, s’ha millorat la il·luminació, s’han reordenat les peces exposades i s’ha netejat en profunditat.

Dimecres 15 de juliol a les 19.30h Marc Sureda oferirà la conferència “Mil anys d’una represa: Oliba i Manresa” on explicarà els orígens romànics del temple i tots els detalls de la dotalia i de la construcció de la Seu. Aquesta ponència estarà oberta a tothom i es durà a terme des de l’altar major de la basílica per tal de garantir la comoditat i seguretat de tots els assistents. Acte seguit, es procedirà a inaugurar l’Espai Oliba amb una llista tancada d’assistents per tal de garantir la seguretat sanitària. En altres circumstàncies, aquesta inauguració hauria sigut oberta a tothom, però el context actual prima.

A partir del dijous 16 de juliol, l’Espai Oliba estarà sempre obert en horari de visita.

 

Consulteu tot el programa d’actes del Mil.lenari de la Seu de Manresa aquí

 

La redotació
La redotació de la Seu data del 15 de juliol del 1020, quan el bisbe Oliba, juntament amb la Comtessa Ermessenda i el seu fill Berenguer Ramon, van visitar Manresa amb l’objectiu d’impulsar la reconstrucció de la ciutat, redefinir un altre cop els seus límits i reorganitzar-la al voltant de l’església de Santa Maria. Aquesta visita se succeïa després que a finals del segle X la situació fronterera de Manresa propiciés que el cabdill sarraí al-Mansur saquegés, incendiés i destruís la ciutat.

En aquesta destrossa es van perdre els documents de Santa Maria fets pel bisbe Jordi amb anterioritat (el 947) i és per això que l’any 1020 es va fixar de nou l’extensió i rodalia del terme de la ciutat i de totes les parròquies manresanes. La construcció de la Seu romànica s’iniciaria més tard, a finals del segle XI. D’aquesta època en queden diverses restes, com ara el timpà romànic (aixoplugat al claustre), els vestigis dels fonaments (davant del punt d’acolliment), una finestra de mig punt romànica i l’Espai Oliba.

 

X