DESCOBREIX LA TEVA COMARCA A TRAVÉS DEL CAMÍ OLIBA: El Ripollès

El Ripollès, als Pirineus de Girona, és el darrer territori per on avança el Camí Oliba fins arribar a la frontera francesa.

Avui et recomanem descobrir aquesta ruta en el seu pas pel Ripollès:

1.Recorre la ruta GR-151. Es tracta d’un sender que connecta algunes de les joies romàniques més importants del territori i permet veure uns paisatges naturals de gran bellesa. Al Ripollès  hi trobaràs un total de 7 etapes, a través de la ruta principal.
-Ripoll-Sant Joan de les Abadesses | 9,84km
-Vallfogona-Sant Joan de ls Abadesses | 6,12km
-Sant Joan de les Abadesses-Camprodon | 18,37km
-Camprodon-Molló | 10,77km
-Molló-Les Basses de Puigsec | 10,05km

L’inici del tram ripollès és més aviat un passeig tranquil entre boscúria, conreus i pagesia del mig. El camí, però, s’enfila però també augmenta la qualitat de les vistes d’alçada. El punt més alt de l’etapa ja supera els 1.300 metres i el desnivell que cal vèncer no és pas poca cosa, i això és d’absoluta bellesa. El camí de Molló a la frontera és un camí pirinenc, de pastor i d’aquell qui en temps de guerra havia somniat amb la llibertat de l’exili. Voltats de prats comunals utilitzats durant centúries per alimentar el bestiar dels pobles de la vall, camins antics i vistes meravelloses ens acosten al tram final del camí recorregut en aquell temps pel Bisbe i Abat Oliba.

2.Descobreix pobles amb encant. Municipis com Sant Joan de les Abadesses o Vallfogona de Ripollès mantenen encara els seus origens medievals. Passejar per la vila vella o el nucli antic és, sens dubte, una proposta molt interessant que no cal deixar escapar. També destacar Camprodon, una vila que té una tradició turística de més d’un segle. Destaquen les seves panoràmiques i petits poblets pintorescs, com Rocabruna o Beget. Tampoc podem obviar Molló, terra de pas entre celtes i romans. Un dels seus veïnatges, Espinavell, s’ha convertit en punt de parada obligatòria.

3.Descobreix el romànic en temps d’Oliba al Ripollès. Visitar Santa Maria de Ripoll és acostar-se a un dels edificis més bells i evocadors de Catalunya. La portalada, la basílica i el claustre, en fan un conjunt únic, un gaudi per als amants de l’art.D’altra banda, la fundació del monestir de Sant Joan de les Abadesses té lloc l’any 885 i serà el primer monestir femení fundat a Catalunya. Emma, filla dels comtes, regirà el monestir inspirada per l’esperit de pregària i treball de la regla de sant Benet.

4.Deixa’t seduïr pels seus paratges naturals. El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser és l’espai ripollès de referència per on creua la ruta. La rellevància espiritual i religiosa de la vall de Núria, els éssers mitològics com el gegant Puigmal i altres llegendes, la importància històrica per al muntanyisme i l’excursionisme català i la ruta de la retirada són, entre altres, mostres del ric patrimoni immaterial del Parc.

5.Trepitja la història del territori. Gaudeix de descobertes culturals; com el Museu Etnològic de Ripoll o el Museu Isaac Albéniz de Camprodon.

Moltes opcions, per a tots els gustos, per a que puguis gaudir de la teva comarca amb els teus!

 

X